Kanta-Häme

Nyt on hyvä aika pottuilla

Suomessa on tarjolla noin 40 erilaista perunalajiketta, mutta silti perunan kulutus on vähentynyt. Vielä 1950-luvulla suomalaiset söivät 140 kiloa perunaa vuodessa henkeä kohti. Nykyihminen popsii alle puolet tuosta määrästä.

Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntija Henna Kyyrä kannustaa käyttämään perunaa niin arki- kuin juhlaruokien lisukkeena.

– Peruna on kevyt, monipuolinen ja edullinen raaka-aine, hän sanoo.

Sadassa grammassa perunaa on energiaa vain 87 kilokaloria. Yllättäen peruna sisältää vähemmän energiaa kuin riisi tai pasta.

Kolmesta perunasta saa noin kolmanneksen päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta. Perunassa on monia B-ryhmän vitamiineja sekä K-vitamiinia. Lisäksi se on hyvä kaliumin ja magnesiumin lähde.

Onnistuneen perunaruoan taustalla on oikean lajikkeen valinta. Käyttötarkoituksen näkee pussin väristä tai löytää laarissa myytävien perunoiden hintatietojen vierestä.

– Jauhoiset perunat merkitään punaisella. Ne sopivat soseeseen, uuniperunaksi ja leivontaan. Yleisperunan värikoodi on keltainen. Yleisperuna käy niin keitettäväksi kuin soseeksikin. Kiinteät perunat passaavat keittoihin, keitettäväksi, laatikoihin ja salaatteihin. Nämä tunnistaa vihreästä väristä.

Perunat säilyvät parhaiten 6–8 asteessa ja valolta suojattuina. Paleltuneita tai itäneitä perunoita ei kannata syödä niissä muodostuvien glykoalkaloidien takia.

Vihertyneitä perunoita ei saa käyttää, sillä valon vaikutuksesta mukuloihin syntynyt solaniini on myrkyllistä. (LM–HäSa)

Hasselbackan perunat

8 keskikokoista kiinteää perunaa

50 g voita

suolaa ja valkopippuria

½ dl juustoraastetta

1 dl korppujauhoa

voita tai muuta rasvaa vuokaan

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori perunat ja leikkaa ne kolmen millin paksuisiksi viipaleiksi, niin että ne jäävät alareunastaan kiinni. Viilto ei ulotu perunan läpi, kun peruna asetellaan lusikkaan. Laita perunat voideltuun uunivuokaan.

Voitele perunat sulatetulla voilla, sirottele päälle suolaa, pippuria, juustoraastetta ja korppujauhoa. Paista perunoita noin 45 minuuttia. Kokeile tikulla, että perunat ovat kypsiä. Tarjoile yhdessä muiden uuniruokien kanssa.

Uuniperunat

4 isoa jauhoista uuniperunaa

Pese perunat hyvin ja kääri folioon. Kypsennä uunissa, leivinuunissa tai grillissä noin 200 asteessa reilu tunti.

Tarjoile erilaisten kala-, kasvis- tai lihatäytteiden kanssa tai keitetyn perunan tavoin ruoan lisäkkeenä.

Tillipestoperunat

8 kiinteää perunaa

1 nippu tilliä

½ dl pinjansiemeniä

1 dl rypsi- tai oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

½ dl parmesaania

ripaus suolaa ja mustapippuria

Kuori ja kuutioi perunat. Höyrytä kuutiot kypsiksi höyrykattilassa tai uunivuoassa, jonka pohjalla on vettä, veden päällä kokkauspaperia ja perunat paperin päällä. Vuokaan kannattaa laittaa kansi, jolloin höyry tiivistyy. Paahda pinjansiemenet rasvattomalla pannulla ja laita tehosekoittimeen. Lisää tilli ja hienonna. Lisää öljy, puserretut valkosipulinkynnet ja raastettu parmesaani. Pyöräytä pesto tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita perunoihin.

Röstiperunat

6–8 kpl isohkoja yleisperunoita

suolaa ja valkopippuria

rasvaa paistamiseen

Kuori ja raasta perunat. Puserra liika neste raasteesta. Lisää mausteet ja muotoile pihveiksi. Paista molemmin puolin kypsiksi. Tarjoile heti. Röstejä voi muunnella lisäämällä massaan juustoraastetta tai erilaisia yrttejä.

Annamari Nurminen

Päivän lehti

1.4.2020