fbpx
Kanta-Häme

"Nyt on hyvä hetki toimia"

Janakkalan ja Hämeenlinnan rajalla sijaitseva Kankaistenjärvi on pitkään ollut kirkas ja hyväkuntoinen järvi. Nyt rannan asukkaat ovat huolissaan järven tilasta. Vesi on tummunut ja rannat ovat alkaneet rehevöityä.

Mökkiläisistä ja ympärivuotisista asukkaista koostuva pieni ryhmä on päättänyt perustaa järvelle suojeluyhdistyksen. Alueen muilla järvillä on jo omat yhdistykset.

– Yritämme ottaa mallia muista esimerkiksi nettisivuja tutkimalla, sanoo yhdistyksen puuhamies Rauno Kattelus.

Kesäkuussa perustettavan yhdistyksen tavoitteena on kartoittaa veden tilaa sekä järjestää alueen asukkaille esimerkiksi kesäjuhlia.

Vesi huonontunut vähitellen

Kankaistenjärvelle suojeluyhdistys perustetaan vasta nyt, sillä aiemmin sille ei tuntunut olevan tarvetta. Veden huonontunut laatu on saanut ihmiset toimimaan.

Heikentyminen on tapahtunut pikkuhiljaa. Osa ympäristön useista ojitetuista soista laskee järveen.

– Olemme huomanneet, että veden tummumisen lisäksi kalaverkot tulevat limaisiksi, Kattelus sanoo.

Hänen mukaansa suojelutyöt on hyvä aloittaa juuri nyt, kun järvi ei ole vielä päässyt kovin pahaan kuntoon.

– Jos veden laatu menee todella huonoksi, on sitä vaikea saada ennalleen.

Talkoovoimin alkuun

Työtä suojeluyhdistyksen perustamiseksi on tehty työryhmäläisten omilla varoilla. Tarkoitus on kuitenkin saada yhdistyksen talous vakaalle pohjalle.

– Ehkä saamme omamme pois, kun yhdistys on perustettu, Kattelus sanoo.

Kankaistenjärvestä osa on Janakkalan ja osa Hämeenlinnan puolella. Kummaltakaan kunnalta ei ole saatu rahaa yhdistyksen perustamiseen. Molemmat ovat kuitenkin Katteluksen mukaan suhtautuneet kannustavasti hankkeeseen.

– Olemme saaneet asiantuntija-apua ja Hämeenlinnalta tilat perustamiskokouksen järjestämiseen.

Erityisosaamista tarvitaan

Työryhmä aikoo levittää tietoa yhdistyksen perustamisesta lähettämällä kirjeen järven ympäristön asukkaille ja mökkiläisille. Kirje lähetetään kaikille, joiden yhteystiedot työryhmä on saanut kerättyä.

– Olohuoneen pöydällä 160 kirjettä odottaa postittamista, Kattelus kertoo.

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa Kankaistenjärven tilasta kiinnostunut. Myös kannattajajäseneksi voi ryhtyä.

Katteluksen mukaan jäsenistöön toivotaan erityisesti ihmisiä, joilla on ympäristöasiantuntemusta. Lisäksi yhdistykseen kaivataan tietotekniikan osaajaa perustamaan ja ylläpitämään yhdistyksen verkkosivuja.

– Aiomme tiedottaa asioista pääasiassa nettisivuilla ja sähköpostilla. Kirjeiden lähettäminen on köyhälle yhdistykselle kallista, Kattelus sanoo. (HäSa)

Menot