Kanta-Häme

Nyt on lämpimintä 115 000 vuoteen

Maapallon keskilämpötila on noussut tasolle, jolla se ei ole ollut 115 000 vuoteen. Tuolloin meren pinta oli 6–9 metriä ylempänä kuin nykyisin, kirjoittaa ilmastonmuutoksen 1980-luvulla maailman tietoisuuteen nostanut James Hansen.

Lämmön nousun estäminen tästä ylöspäin vaatii hänen mukaansa ihmiskunnalta tuhansien miljardien dollarien panostuksen.

Entinen Nasan tiedemies Hansen ja 11 muuta asiantuntijaa kirjoittavat, että tänä vuonna maapallon keskilämpötila on todennäköisesti 1,25 celsiusastetta korkeampi kuin ennen teollistumisen aikakautta.

Nopea lämmön nousu alkoi vuoden 1975 tienoilla ja se on ollut vuosikymmenessä noin 0,18 celsiusasteen luokkaa.

Hansenin ja kumppaneiden tutkimus julkaistiin Earth System Dynamics –lehdessä.

Pariisin ilmastokokouksessa sovittiin viime joulukuussa, että ilmaston lämpeneminen pyritään rajoittamaan kahteen celsiusasteeseen ja mahdollisesti jopa vain 1,5 celsiusasteeseen.

Tähän pääsemiseksi vaaditaan Hansenin mukaan ”massiivista hiilidioksidin poistoa” ilmakehästä, mikä maksaisi 104–570 biljoonaa (tuhatta miljardia) dollaria.

– Optimistisimpienkin oletusten mukaan (tulevaisuuden päästövähennykset) maksavat satoja biljoonia dollareita. Se asettaa nuoret ihmiset vastuuseen tilanteesta, joka ei ole heidän kontrollissaan. Ei ole selvää, että he pystyvät näihin toimenpiteisiin, Hansen kertoo Guardian-lehden mukaan.

Hiilidioksidia poistettaisiin ilmakehästä varastoimalla CO2:ta esimerkiksi meren alle, maaperään ja mineraaleiksi. Keskeiseksi energialähteeksi nousisi bioenergia.

Hansen irtisanoutui Yhdysvaltain avaruushallinnosta Nasasta vuonna 2013. Hän on sen jälkeen ollut yhä suorapuheisempi ilmastonmuutokseen liittyvissä kysymyksissä. Hansen ehdottaa, että tuomioistuimet pakottaisivat hallitukset toimimaan asiassa, koska niitä eivät sido erilaiset intressit.

Hän vaatii maailmanlaajuista veroa hiilidioksidille. Edelleen hän ehdottaa, että fossiilisia polttoaineita tuottava teollisuus pakotettaisiin maksamaan päästöjen vähentämisestä samaan tapaan kuin tupakkateollisuus on haastettu maksamaan tupakoinnin terveyshaitoista.

Suomalaisasiantuntija peräänkuuluttaa realismia tässä asiassa.

– Hiilidioksidivero olisi hyvä asia, jos se olisi mahdollinen. Pitää muistaa että verotus on yksinomaan valtioiden toimivallassa, valtiot päättävät mitä verotetaan. On vaikeahko nähdä miten saataisiin aikaan ratkaisu, jossa edes enemmistö maailman valtioista päättäisi yhdessä jostakin verotasosta, sanoo Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen.

Hän muistuttaa, että ilmastoneuvotteluja on käyty vaivalloisesti jo kymmeniä vuosia. Pitkään on myös puhuttu ympäristölle haitallisten fossiilipolttoaineiden tukien karsimisesta. Tämä etenee lukuisista julkilausumista huolimatta verkkaisesti.

– Globaalista hiiliverosta keskustellessa tietty realismi olisi paikallaan.

Tynkkysen mukaan nykymenolla jäädään kauas siitä, että lämpeneminen saataisiin rajoitettua kahteen saati 1,5 asteeseen.

Päivän lehti

17.2.2020