Kanta-Häme

”Nyt on parhaat ajat koskaan”

Tähtitieteen professori Esko Valtaojan mielestä maailmaa pitäisi katsoa realistisesti: ei pessimistisesti, eikä optimisesti. Väitteet siitä, että maailmalla menisi taloudellisesti huonosti, eivät pidä paikkaansa.

Valtaojan mukaan todellinen ykkösuutinen tämän päivän maailmassa on se, kuinka hyvin maapallolla menee. Maailmantalous jatkaa edelleen kasvuaan ainakin parilla prosentilla vuodessa.

– Maapallon väestönkasvu on jo maltillisempaa ja hiilijalanjälki pienenee koko ajan. Synkistelyyn ei ole siis syytä, Suomen Nuorkauppakamareiden vaalikokouksessa Hämeenlinnassa puhunut Valtaoja letkauttaa.

Synkistelylle ei Valtaojan mielestä ole perusteluja. Siihen kuitenkin syyllistyy ennen kaikkea lehdistö.

– Kierrän paljon puhumassa Suomen eri puolilla, eikä siellä sen kummemmin synkistellä. Tulevaisuudestahan ei kukaan osaa sanoa vielä mitään varmaa, mutta voimme itse vaikuttaa asenteellamme maailmaan. Meidän pitäisi Valtaojan mielestä oppia iloitsemaan kaikesta siitä hyvästä, minkä me olemme saavuttaneet.

Valtaojan mielestä ihmisillä on putkinäkö.

– Ei niitä mustia laseja pidä koko ajan käyttää, Valtaoja korostaa.

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja jäi eläkkeelle Turun yliopistosta vuosi sitten, mutta on kiertänyt aktiivisesti puhujana eri tilaisuuksissa. Hän luennoi mielellään, sillä hän sanoo itseään sairaalloisen uteliaaksi maailman tilasta.

– Ei minulla ole optimismin salaisuutta. Minähän olen maailman synkin ihminen. Aikaa ja tarmoakin minulle jää, sillä en katso televisiota, enkä golffaa, Valtaoja leukailee.

Tieteilijä toivoo, että suomalaiset lopettaisivat synkistelyn, sillä se ei johda mihinkään. Vain typerykset uskovat siihen, mistä internetissä puhutaan. Hän pitää pöyristyttävinä poliitikkoja, jotka naputtelevat 140 merkin twiittejään.

– Lopettakaa se somettelu. Olen minä itsekin facebookissa, mutta vain sen takia, että voisin pitää yhteyttä kavereideni kanssa, Valtaoja tunnustaa.

Aulangolla järjestetty vaalikokous alkoi Nasan Timothy Kopran tervehdyksellä. 700 osanottajaa Suomen eri puolilta kerännyt vaalikokous on Suomen Nuorkauppakamareiden vuoden merkittävin tapahtuma. Vastaava kokous järjestettiin Hämeenlinnassa 55 vuotta sitten, kun Hämeenlinnan Nuorkauppakamari perustettiin. HäSa

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic