Kanta-Häme

"Nyt on yhteistyön aika!"

 

Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtajaksi pienen tauon jälkeen noussut Kalevi Ilmarinen (sd.) haluaa palauttaa Hämeenlinnan seudun päättäjien keskuuteen avoimen ja rehellisen keskustelukulttuurin.
 
– Meillä oli pitkään hyvät ja avoimet keskusteluyhteydet kaikkiin suuntiin, oli myös yhteisiä suunnitelmia ja selvityksiä. Kaikki tunnustivat avoimesti, että yhden hyvä koituu jatkossa kaikkien hyödyksi. Tällainen yhteispelin meininki on palautettava. Muuten meidät hukka perii!
 
”Hukan perimisellä” Ilmarinen ei tarkoita tässä tapauksessa vain Janakkalaa, vaan koko seutukuntaa ja Kanta-Hämeen maakuntaa.
 
Paljon nähnyt ja kokenut, monessa mukana ollut Ilmarinen katsoo taannoisen seutukunnan osittaisena toteutuneen kuntaliitoshankkeen vieneen asiat sellaiseen jamaan, että luontainen keskusteluyhteys katosi.
 
– Kun liitosneuvottelut silloin kariutuivat Janakkalan ja Hattulan osalta, halusimme antaa Hämeenlinnalle ja sen liitoskunnille aikaa toteuttaa liitos rauhassa. Nyt tilanne on taas toinen.
Liki 17 000 asukkaan kunnan luottamushenkilöiden nokkamies toivoo, että nyt päästäisiin sellaisiin keskusteluihin, joissa ei heti ensimmäisenä tyrkytetä kuntaliitosta.
 
– Puhutaan asioista, ei kuntaliitoksesta.  Yhteistyötä ei saa pelätä, vaan siihen pitää pyrkiä! Eikä kunnissa pidä nähdä mörköjä siellä, missä niitä ei kuitenkaan ole.

Luontevaa yhteistyötä

– Keskussairaalan ja erikoissairaanhoidon säilyttäminen, ammattikorkeakoulun jatkon turvaaminen, seudun elinvoimaisuuden ylläpito ja kohentaminen myös jatkossa ovat hankkeita, joissa meidän täytyy löytää yksituumaisuus. Näissäkään keskusteluissa ei pitäisi puhua ensimmäiseksi kuntaliitoksesta, vaan sitä, miten turvaamme alueen asukkaille vähintään nykyiset palvelut myös jatkossa, Kalevi Ilmarinen linjaa omana näkemyksenään.
 
Hänen mielestään ei ole mitään estettä sille, että Hämeenlinnan seudun kolme kuntaa tekevät konkreettista yhteistyötä.
 
– Sehän on järkevää ja luontevaa. Harviala on kasvanut kiinni Hämeenlinnaan, sama tilanne on Hämeenlinnan ja Hattulan rajalla. Ylikunnallinen yhteistyö ei voi olla poissuljettua, mutta se ei tarkoita heti kuntaliitosta, Ilmarinen pohtii.
 
Janakkala irrottautui muutamia vuosia sitten Kehittämiskeskus Oy Hämeestä, Hattulassa käytiin jo julkista keskustelua viime vuoden lopulla. Molemmilla oli sama peruste – kunnissa koetaan jäätävän vastikkeetta maksuosuuksille.
 
– Elinkeinopolitiikkaa pitää ilman muuta tehdä yhteistyössä, mutta sekään ei tarkoita esimerkiksi Janakkalan liittymistä elinkeinoyhtiöön. Valtakunnallisessa ja kansainvälisessä kilpailussa alueen intressit ovat yhteisiä. Tämän totesi ex-kaupunginjohtaja Veikko Syyrakki vuosia sitten, että on aivan sama, mihin kolmesta kunnasta uusi yritys sijoittuu, sillä kaikki hyötyvät. Tilanne ei ole muuttunut miksikään.
 
– Elinkeinopolitiikastakin pitää keskustella avoimesta ilman ennakkoehtoja. Lähdetään rehellisen avoimeen vuorovaikutukseen, Ilmarinen patistaa kahta naapurikuntaa.

Edessä on sopeuttaminen

Janakkalan kunnassa on kaikkien muiden kuntien tapaan edessä toimintojen sopeuttaminen kiristyvään taloustilanteeseen. On pakko karsia.
 
– Jää nähtäväksi, miten uusi valtuusto pääsee yksituumaisuuteen. Uskon kaikkien kuitenkin ymmärtävän, että Janakkalan kunnan talous on saatava kuntoon, muuten olemme hukassa.
 
– Janakkalassakin tarvitaan avointa ja rehellistä keskustelua siitä, mihin jatkossa pyrimme, mikä on maali. Omaan maaliin ei kannata poliittisten intohimojen vuoksi palloa potkia.
 

Mainos