Kanta-Häme

Nyt poimimaan mansikoita!

Harson alla kypsyneitä mansikoita saatiin maistella jo juhannusviikolla. Heinäkuun ensimmäiset viikot ovat kuitenkin mansikanpoimijoiden kulta-aikaa. Tänä vuonna sato kypsyi ennätysajassa eli noin viikon aikaisemmin kuin edellisenä vuonna.

– Helteiden takia mansikat kypsyivät oikein rysäyksellä, kaikki samaan aikaan, Kankaisten marjatilan Mika Kämäri sanoo.

Kesän suosikkiherkkua ehtii poimia vielä elokuun alkuun asti, mutta jos haluaa parhaille mansikka-apajille, pitää toimia heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

– Viileät yöt ja puolipilvinen sää ovat parhaita mansikkasäitä. Sellaista tietenkin toivon tälle kesälle, Johanna Mettälä Kuusamon mansikkatilalta Lammilta sanoo. Hän naureskelee, että alkukesän säät ovat olleet oikeita mansikanviljelijän painajaisia.

Iso-Hiiden kartano, Punnilan Marjat, Kankaisten marjatila ja Kuusamon mansikkatila arvioivat, että alkukesän helteistä huolimatta mansikkasato on tänä kesänä kohtalainen.

Aurinkoinen sää houkutteli

Aurinkoinen sää oli houkutellut Punnilan marjat -tilalle ahkeria poimijoita, myös Kalevi ja Sirpa Heinosen.

– Keräämme yhdet ämpärit täyteen. Teemme tänään mansikkakakun, joten sitä varten tulimme, Sirpa Heinonen sanoo. He ovat tänä kesänä ensimmäistä kertaa poimimassa mansikoita.

Muillakin marjatiloilla on poimijoita käynyt kiitettävästi.

– Noin 100–500 kävijää meillä on ollut päivittäin, Tiina Hiidenkari Iso-Hiiden kartanosta sanoo.

– Olemme miettineet, että onko kaupunki tyhjentynyt, kun täällä on niin paljon poimijoita, Kämäri naureskelee.

Polka kärkikastissa

Kestosuosikiksi noussut makea polka-mansikka pitää pintansa myös tänä kesänä. Makeaa herkkua saa kaikilta Hämeenlinnan mansikkatiloilta.

Mansikkatilalla työskenteleviä poimijoita on marjatiloille jo saapunut, mutta muutamia kymmeniä on tulossa lisää, pääasiassa ulkomailta. Ainoastaan Iso-Hiiden mansikkatilalla työskentelee vain paikallisia nuoria.

Monella muullakin marjatilalla myös paikalliset nuoret työskentelevät, mutta erilaisissa tehtävissä.

– Maailma muuttuu, ei nuorilla ole enää niin paljon halukkuutta poimia marjoja, Kämäri pohtii, miksi mansikkamaat eivät houkuttele paikallisia nuoria.

Itse poimitut mansikat maksavat noin neljä euroa kilolta. Viiden kilon valmiiksi poimitut mansikat pyörivät noin 30 euron paikkeilla päivästä riippuen. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic