Kanta-Häme

Nyt saunotaan!

Kulttuuri Puomi ry oli viime vuonna mukana järjestämässä autosuunnistustempausta, jonka kohteita olivat kunnan kulttuuri-, matkailu- ja yhdistystoimijoiden rastipisteet.

– Tänä kesänä suunnistustapahtuma kietoutuu saunateeman ympärille, sillä saunominen on ollut osa suomalaisuuden syvintä olemusta pitkin maamme historian, Kulttuuri Puomi ry:n puheenjohtaja Katriina Reijonen mainitsee.

Saunarallissa juhlitaan löylyjen lämmössä Ypäjän kunnan 140-vuotista historiaa ja valmistaudutaan myös ensi vuonna koittavaan itsenäisen isänmaan 100-vuotisjuhlaan.

– Saunarallin rastipisteet ovat vapaasti vierailtavissa tapahtumapäivänä klo 13–18 välisenä aikana. Saunomispakkoa ei ole, vaan osallistua voi toki muutoinkin. Päätavoitteena on tutustua mahdollisimman moneen kohteeseen.

Saunojien on syytä varustautua pyyhkeellä ja uima-asulla.

– Jos intoa löytyy ja kunto kestää, niin kävijä voi saunoa vaikka jokaisella pisteellä, Reijonen kannustaa.

Tapahtumajärjestäjä Reijonen lupaa itsekin yrittää ehtiä reitin varrella pistäytymään löylyissä.

– Olen innokas saunoja. Talviaikaan tulee saunottua kuitenkin enemmän kuin kesällä.

Rastipisteiltä löytyy niin oheisohjelmaa kuin virvokkeiden myyntiä.

– Rasteilla on myös luettavissa Ypäjän palvelutalon asukkaiden muistelmia saunoista ja saunomisesta. Sauna on suomalaiselle tärkeä paikka, mihin liittyy paljon muistoja. Itsekin muistan jo lapsuudesta esimerkiksi sen, kun jouluna muistettiin saunatonttua pienellä lahjalla, ja taisi tonttu joskus koputella saunan ikkunan takana.

Kohteissa voi vierailla Ypäjän kunnan tarjoamalla yhteiskuljetuksella, joka vie osallistujat lopuksi Ypäjän kunnan virkistysalueelle Tammelan Caissaniemeen.

– Siellä Saunaralli huipentuu päätösjuhlaan klo 19 alkaen. Luvassa on livemusiikkia, saunomista ja uimista sekä palkintojen jakoa. Palkitsemme muun muassa hauskimman saunaseurueen ja eniten rastileimoja keränneet.

Rastikortteja saa etukäteen kirjastolta, apteekista ja Ravintola Karrinpuomista Ypäjällä tai tapahtumapäivänä rastipisteiltä. Kierroksen voi kiertää missä järjestyksessä tahansa. HÄSA

Saunaralli, su 21.8. klo 13–18, Ypäjä. Päätösjuhla Tammelan Caissaniemessä klo 19.