fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Nyt se on varmaa: Ravinteli Vintin Miika Keskitalo selvitti tiensä Vuoden kokki -kisan finaaliin - vastassa useita Michelin-ravintoloiden kokkeja

Miika Keskitalo, 27, ei jaksa pysyä paikallaan, vaan janoaa aina uutta tekemistä. Keittiömestarina hän on juuri oikealla alalla. Toukokuussa hän kisasi Vuoden kokki -kilpailun semifinaalissa ja eteni syksyn finaaliin. Mutta miten nirsosta ADHD-pojasta tuli huippukokki?
Vuoden kokki -kilpailussa kilpaileva keittiömestari Miika Keskitalo haluaa antaa myös alaistensa toteuttaa itseään. Ravinteli Vintin Julius Johansson kehuu esimiestään reiluksi tyypiksi. Kuva: Esko Tuovinen
Vuoden kokki -kilpailussa kilpaileva keittiömestari Miika Keskitalo haluaa antaa myös alaistensa toteuttaa itseään. Ravinteli Vintin Julius Johansson kehuu esimiestään reiluksi tyypiksi. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan oma poika, Ravinteli Vintin keittiömestari Miika Keskitalo on edennyt Vuoden kokki -kilpailun finaaliin, tiedottaa kilpailuorganisaatio. Ravintola-alan ammattilaisten SM-kilpailun Facebook-sivuilla kerrotaan, että Keskitalo on kahdeksan finalistin joukossa.

Hänen kilpakumppaneinaan on huippuammattilaisia Suomen parhaista ravintoloista kuten Janne Keskevaari Michelin-tähdellä palkitusta ravintola Grönistä ja Jonathan Slotte niin ikään Michelin-ravintola Palacesta Helsingistä.

Finaalissa kilpailee myös Kim Mustonen peräti kaksi Michelin-tähteä saaneesta Restaurant AOC:sta Kööpenhaminasta. Muita finalisteja ovat Ville Neulanen Ravintola Smöristä Turusta, Markus Rydenfelt Ravintola Kielosta Joensuusta sekä Simon Selin ja Tobias Malm Restaurant HEJM:stä Vaasasta.

Vuoden Kokki -kisojen semifinaali kilpailtiin 9.-17.5 välisenä aikana. Kilpailun tuomaristo, joka koostui muun muassa aiemmista kilpailun voittajista, kiersi semifinalistien työpaikoilla maistamassa kilpailuannokset. Kilpailijat valmistivat tuomaristolle saman annoksen, jolla he hakivat mukaan kilpailuun. Annoksessa tuli olla kotimaista kananpoikaa, kastike ja annoksesta puolet tuli koostua kasviksista. Finaaliin eteni kahdeksan kilpailijaa.

Kilpailun päätuomarina toimii Heikki Liekola ja kilpailujohtajana Mikko Kaukonen.

Vuoden kokki -kilpailu kisataan lokakuussa Helsingin Messukeskuksessa Viini- ja Ruokamessuilla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tältä näytti Miika Keskitalon semifinaaliannos Vuoden kokki -kilpailussa. Kuva: Santeri Stenvall

Hämeen Sanomat haastatteli Keskitaloa aiemmin tänä keväänä hänen tiestään huippukokiksi ja Vuoden kokki -kilpailun semifinaaliin. Tie ei ole ollut se kaikkein suorin ja ilmeisin.

Nirso lapsi kasvoi makaronilaatikolla

Kun Miika Keskitalo oli lapsi, hän oli nirsonlainen. Kukaan ei olisi arvannut, että hämeenlinnalaispoika tulee tekemään vielä uransa ruoan parissa.

– En tykännyt oikeastaan mistään muusta kuin makeasta. Kotona söin lähinnä makaronilaatikkoa, hän naurahtaa.

Erityisiä inhokkeja olivat kalaruoat, sienet ja ylipäätään kaikki voimakkaat maut.

Keskitalo tykkäsi kuitenkin leikkiä ruoalla. Veljensä Joona Keskitalon kanssa hän kokeili ihan uteliaisuuttaan erilaisia ennakkoluulottomia raaka-aineyhdistelmiä.

– Sitten kun pääsin koulun kotitaloustunnilla tekemään jotain marjapiirakkaa, kiinnostus kokkailuun alkoi vähitellen syttyä.

17-vuotiaana hän tuli maistaneeksi sushia ja yllätyksekseen piti siitä.

– Raa´an kalan ja suolaisen soijan yhdistelmä kutkutteli makuhermojani. Ajattelin, että jos tämäkin menee, niin ehkä sitten jokin muukin.

Keskitalo alkoi tietoisesti maistella myös oliiveja ja sieniä, ja pikkuhiljaa hänen ruokarepertuaarinsa laajeni. Uteliaisuus kasvoi syödessä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Miika Keskitalo valmistaa Vuoden kokki -kilpailuannoksessaan kanaa, jonka hän täyttää kanalla. Ideana on käyttää kokonaisesta linnusta kaikki osat. Kuva: Esko Tuovinen
Miika Keskitalo valmistaa Vuoden kokki -kilpailuannoksessaan kanaa, jonka hän täyttää kanalla. Ideana on käyttää kokonaisesta linnusta kaikki osat. Kuva: Esko Tuovinen

Vanhemmat epäilivät alanvaihtoa

Keskitalo oli saanut jo lapsena ADHD-diagnoosin. Peruskoulun jälkeen hän lähti ammattikouluun rakennuslinjalle.

– Se ei tuntunut hyvältä hommalta minulle. Raksalla pidetään taukoja ja työ sisälsi muutenkin paljon paikallaan olemista ja odottelua. Kaipasin koko ajan tekemistä.

Ensimmäisen vuoden jälkeen hän päätti vaihtaa erään kaverinsa innoittamana kokkikouluun. Siihen aikaan kokin ammatista oli tullut muodikas. Tomi Björck ja muut tv-kokit olivat suosittuja.

– Porukat yrittivät kieltää minua vaihtamassa opiskelupaikkaa. Nykyään toki ymmärrän hyvin, etteivät he ADHD-lapsen kasvattajina halunneet antaa periksi jatkuville vaihdoksille. Olinhan käynyt siihen mennessä jo läpi aikamoisen liudan vaihtuvia harrastuksiakin.

Miika Keskitalo piti kuitenkin päänsä ja aloitti ravintolakokin opinnot Ammattiopisto Tavastialla.

Sikatatuointi on samalla lunttilappu

Hän kapinoi myös opettajiaan vastaan valitsemalla ensimmäiseksi harjoittelupaikakseen lounasravintolan tai huoltoaseman sijaan kaupungin parhaan ravintolan. Tavastia Bankin keittiömestari Auvo Pyykkönen opasti nuorta kokinalkua kärsivällisesti.

– Harjoittelun jälkeen monelta opiskelukaveriltani oli loppunut into, kun työ oli suurimmaksi osaksi tiskaamista. Minä pääsin tekemään paljon itse, Keskitalo muistelee.

Kolmantena vuotena hän oli edennyt jo Katisten kartanoon innovatiivisen Oula Hännisen oppiin.

– Sain vastuulleni kokoushuvila Kielorannan cateringin.

Hän kantaa noista ajoista ikuista muistoa oikeassa käsivarressaan, johon on tatuoitu sian ruho.

– Oula vei minut kerran leikkaamaan ruhoja. Kun en heti meinannut muistaa, miten ruho paloiteltiin, kävin tatuoijalla ja näytin seuravana päivänä Oulalle kättäni, että nyt se asia on varmassa tallessa, Keskitalo nauraa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Oikeassa käsivarressa komeilee opettavainen tatuointi muistona opiskeluajoilta. Kuva: Esko Tuovinen
Oikeassa käsivarressa komeilee opettavainen tatuointi muistona opiskeluajoilta. Kuva: Esko Tuovinen

Arvokkaita oppeja Michelin-ravintolasta

Opintojen jälkeen tie vei Helsinkiin ja ravintola Carelian vuoromestariksi.

– Siellä sain parhaat opit johtamisesta. En ollut synnynnäinen johtaja, varsinkaan itseni ikäisille työntekijöille. Joskus paloi hermo, Keskitalo tunnustaa.

Hän ehti työskennellä myös Michelin-ravintola Olossa ja sen yhteydessä sijaitsevan Olo Gardenin vuoromestarina ennen kuin palasi viime kesänä takaisin Hämeenlinnaan uuden Ravinteli Vintin keittiömestariksi.

Korona-aika ei ollut helpoin mahdollinen paikka uuden paikan avaamiselle, mutta Keskitalo katsoo valoisasti tulevaan.

– Nyt Vintti pääsee oikein kunnolla kukoistamaan, kun pääsemme keräämään kaikkia keväisiä villiyrttejä ja omalle kasvimaalle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Esko Tuovinen
Miika Keskitalo kilpailee tosissaan Vuoden kokin tittelistä. Kouluvuosina Hämeenlinnassa harva olisi arvannut, että nirsosta ADHD-pojasta tulee kymmenen vuotta myöhemmin huippukokki. Kuva: Esko Tuovinen

Kisaa tosissaan Vuoden kokki -tittelistä

Nyt Keskitalolla on edessään taas uusi haaste. Hän kilpaili toukokuussa Vuoden kokki -kilpailun semifinaalissa ja eteni syksyn finaaliin.

Keskitalo haki kisaan myös viime vuonna, mutta silloin finaalipaikka jäi harmillisesti muutaman pisteen päähän.

– Silloin en harjoitellut laisinkaan. Aloin miettiä, että jos pääsen treenaamatta melkein finaaliin, niin millainen tulos tulee, jos valmistaudun kunnolla.

Tällä hetkellä Keskitalo käyttää vapaa-aikansa kisasuorituksen harjoitteluun. Vuoden kokki -kilpailussa hän valmistaa kokonaisen kanan, josta hän käyttää aterialla kaiken.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Esko Tuovinen
Miika Keskitalo valmistaa Vuoden kokki -kilpailussa kokonaista kanaa. Kuva: Esko Tuovinen

Moni kokki on hyperaktiivinen

Johtajana hän haluaa olla samaan aikaan reilu ja tiukka. Keskitalo sanoo huomanneensa, että monet alalle tulevat ovat hänen itsensä kaltaisia hyperaktiivisia tapauksia.

– Pidän huolta siitä, että jätkät saavat luoda ja toteuttaa itseään. Se ruokkii heidän paloaan alalle. Annan heidän myös itse päättää työvuoroistaan. Kertoo jotain väen motivaatiosta, että he ovat silti yleensä paikalla ennen minua ja lähtevät vasta jälkeeni.

Se on paljon, sillä työpäivinään Keskitalo tekee itsekin pitkää päivää, aamusta iltaan.

27-vuotias Keskitalo nauttii tällä hetkellä työstään Vintillä, mutta haaveilee avaavansa “joskus isona” oman fine dining -ravintolan Helsingin keskustaan.

Entä joko vanhemmat Petri ja Maria Keskitalo ovat hyväksyneet kuopuksensa uravalinnan?

– Kyllä, he ovat pahoitelleet ensireaktiotaan. Nykyisin he pyytävät, että minä opettaisin heitä kokkailuissa, Keskitalo vastaa.

Kuva: Esko Tuovinen

Miika Keskitalo

Syntynyt 29.12.1994 Oulussa. Muutti Hämeenlinnaan kolmevuotiaana.

Valmistui ravintolakokiksi Ammattiopisto Tavastiasta.

Työskennellyt mm. vuoromestarina Careliassa ja Olo Gardenissa Helsingissä. Tällä hetkellä hämeenlinnalaisen Ravinteli Vintin keittiömestari.

Asuu puolet viikosta Hämeenlinnassa ja puolet puolisonsa kanssa Helsingissä.

Harrastaa vapaa-ajallaan urheilua, mm. vapaaottelua ja nyrkkeilyä, sekä kalastusta.

Vuoden kokki 2022

Keskitalo kokkasi semifinaalissa 5 tuomarille Ravinteli Vintillä 11.5.

Miika Keskitalon lisäksi kilpailun finaaliin valittiin 8 kokkia eri puolilta Suomea.

Finaali kisataan lokakuussa 2022 Helsingin Messukeskuksessa Viini- ja Ruokamessuilla.

Menot