Kanta-Häme

Obaman puheenkirjoittaja vieraili Verkatehtaalla

Katse horisontissa ja luojan armo yllämme me veimme eteenpäin vapauden lahjaa ja toimitimme sen turvallisesti tuleville sukupolville, totesi Yhdysvaltain 44. presidentti ja Nobel-palkittu Barack Obama virkaanastujaispuheessaan.

Voimakkaiden sanojen takana on aina joukko ihmisiä, jotka auttavat puhujia hiomaan sanat kohdilleen.

Yksi heistä on puheenkirjoittaja Cody Keenan, joka oli mukana kirjoittamassa jokaista Obaman yli 3500 puheesta presidenttinä.

– Kun Obama kävi kampanjaa, aika oli täydellinen hänelle. Kansalaiset olivat kyllästyneitä sotaan, korruptioskandaaleihin ja hurrikaani Katriinan aiheuttamiin tuhoihin. Ihmiset olivat valmiita johonkin tuoreeseen ja inspiroivaan, Keenan kertoo.

Keenanin suurin vahvuus kirjoittajana on tarinankerronnassa, jonka avulla ilmiöt puetaan sanoiksi tehokkaasti. Tarinallisuudesta huolimatta puheiden pääosassa on pyrkimys totuuteen ja hyviin argumentteihin.

– Kuivimmassakin poliittisessa puheessa haluamme herättää tunteita. Vaimoni työskentelee Valkoisen talon faktantarkistajana. Kiistelimme usein puheista, sillä halusin venyttää faktoja, jotta niistä tulisi retorisesti kiinnostavampia, Keenan sanoo.

Keenanin mukaan Obaman puheissaan kertoma tarina vetosi kansaan voimakkaasti. Samoin myös istuvan presidentin Donald Trumpin. Keenan kuitenkin arvioi, että Obama voittaisi edelleenkin Trumpin äänestyksessä.

– Tarina ei ole kaikki kaikessa. Trump kertoi hyviä tarinoita, mutta hän ei ole yhtä taitava väittelemään ja organisoimaan, Keenan sanoo.

Obaman hovikirjoittaja ei kuitenkaan ole vain ammattilainen, joka kirjoittaisi kenelle tahansa, vaan myös poliittinen toimija.

Hän kertoo, ettei voisi esimerkiksi koskaan kirjoittaa puheita republikaaneille, sillä hän ei uskoisi itse siihen mitä kirjoittaa. Obaman kanssa hänen ei ole onnekseen täytynyt tehdä kompromisseja omiensa ja presidentin mielipiteiden välillä.

– Olisin toivonut, että hän olisi ottanut nopeammin kantaa tasa-arvoiseen avioliittoon ja puhunut ärhäkämmin ilmastonmuutoksesta. Olisimme voineet kertoa asioista eri tavalla, mutta muuten erimielisyyksiä välillämme ei ole juuri ollut, joten olen onnekas, Keenan sanoo.

1960-luvun jälkeen poliittisen puheen areena on muuttunut merkittävästi. Poliitikot ovat vapaa-ajallaankin jatkuvasti esittämässä mielipiteitään julkisesti, kuten Twitter-presidenttinä tunnettu Trump.

1960-luvun poliitikoissa on kuitenkin jotain samaa kuin nykyisissäkin. Sekä John F. Kennedy että Barack Obama olivat molemmat paitsi intohimoisia golfaajia, myös taitavia sanankäyttäjiä.

Keenanin mielestä puhekulttuuri onkin huonontunut John F. Kennedyn ajoista.

– Mielestäni poliitikot puhuvat nykyään liikaa, vaikka se onkin hauskaa kuulla puheenkirjoittajalta. Kun puheita pidetään usein, ne eivät ole yhtä laadukkaita ennen. Presidentin edellytetään kommentoivan kaikkea, myös sellaisia asioita joita ei tarvitsisi, Keenan sanoo.

Keenan luennoi ja keskusteli median kanssa perjantaina Retoriikan kesäkoulussa Hämeenlinnan Verkatehtaalla. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic