Kanta-Häme

Offsetkolmiosta pakkausyritys

– Investoinnit ja uudet tilat ovat jo tuoneet uusia merkittäviä kauppoja, sanoo Offsetkolmion yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja Kimmo Jokinen.

Offsetkolmio muutti vuoden vaihteessa Hämeenlinnan Kutalantieltä Kariston kirjapainon vanhoihin tiloihin Paroisille. Yhtiö investoi samalla satoja tuhansia euroja uusiin laitteisiin, jotka kehittävät sen kartonkituotteiden jalostusta entistä pidemmälle.

Yritys hankki muun muassa uuden sivuliimauskoneen. Se voi nyt valmistaa asiakkaille valmiita kartonkipakkauksia niin, ettei niitä tarvitse viimeistellä alihankkijoilla.

– Sivuliimauskone nopeuttaa ja joustavoittaa toimintaamme, Jokinen sanoo.

Ilmeisesti lisää …tiloja tuotantoon

Offsetkolmiolla oli noin 400 neliön tilat Kutalantiellä. Kultakeskuksen kiinteistöstä se sai käyttöönsä yli kaksi kertaa suuremmat 950 neliön tuotantotilat. Yrityksellä on lisäksi optio 200 neliön lisätilojen vuokraamisesta.

– On hyvin todennäköistä, että otamme lisää tiloja käyttöön kevään tai viimeistään kesän aikana, Jokinen arvioi.

Karistolta jääneet tilat sopivat erinomaisesti Offsetkolmiolle. Lattiat kantavat painavat painokoneet. Sähköä ja paineilmaa on tarjolla. Ilmankostutuslaitteille oli valmiit putkistot.

– Painamisessa ilman kosteuden on oltava noin 50 prosenttia, Jokinen huomauttaa.

Offsetkolmio on laajentanut liiketoimintaansa rohkeasti digitaalipainamiseen ja kartonkiin, sillä perinteinen painotoiminta on vähentynyt jo vuosia. Yritys kykenee nykyaikaisella painokoneellaan painamaan myös erittäin paksulle kartongille.

– Kartonkiliiketoiminta on noin 60 prosenttia liikevaihdostamme. Se on kasvava ala.

Offsetkolmion digitaalinen painaminen kasvaa niin ikään kaiken aikaa. Digitaalisella painolla voidaan valmistaa taloudellisesti pieniäkin sarjoja tai yksilöllistä vaihtuvaa tietoa sisältäviä painotuotteita.

Työntekijöitä…on palkattava

Offsetkolmio työllisti kymmenen työntekijää, kun se vuoden vaihteessa muutti. Se on palkannut jo kaksi työntekijää lisää alkuvuoden aikana.

– Vielä tänä vuonna palkkaamme kahdesta kolmeen uutta henkilöä. Meillä on selkeät kasvutavoitteet, Jokinen vakuuttaa.

Offsetkolmion liikevaihto kasvoi viime vuonna 25 prosenttia. Jokinen ilmoittaa, että tavoitteena on liikevaihdon kaksinkertaistaminen tulevaisuudessa. Se edellyttää uusia kymmenien prosenttien kasvupysähdyksiä.

– Kirjapainoalalla Suomessa ei ole kovin monta yritystä, joka olisi pystynyt kasvattamaan liikevaihtoaan.

Laiteinvestointeihin kului viime vuonna yli 300 000 euroa rahaa. Muutto, joka alkoi 15. joulukuuta, maksoi sekin lähes 70 000 euroa.

– Teemme vielä tänä vuonna jonkin verran investointeja.

– Pyrimme edelleen monipuolistamaan ja laajentamaan toimintaamme. Investoinnit tähtäävät erikoistumiseen kartonki- ja pakkausratkaisuissa sekä osoitteellisissa suoratuotteissa, Jokinen sanoo.

Investoinnit ja uudet laajat tilat eivät ainoastaan tehneet mahdolliseksi toiminnan laajentamisen ja uusien asiakkaiden hankinnan. Jokisen mukaan ne ovat antaneet yritykselle uskottavuutta tehdä kauppaa suurten asiakkaiden kanssa.

Mahdolliset uudet asiakkaat ovat tutustuneet tiiviisti uusiin tiloihin ja koneisiin. Yhteistyötä on myös kartonginvalmistajien kanssa, joiden tuotteita testataan säännöllisesti.

– Olemme saaneet palautetta, että uusi kirjapaino on hieno. Ostajat ovat ammattilaisia. Asiakkuuden saaminen voi kuitenkin olla pitkä prosessi.

Jokisen mukaan kilpailu myös kartonki- ja pakkausalalla on kovaa. Baltialaiset kirjapainot kilpailevat Suomessa töistä.

– Markkinoille pääsee vain pitkäjänteisellä työllä. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic