Kanta-Häme Hämeenlinna

Ohisalo ajaa "reilua muutosta" ja sääntöjä poliitikkojen kaupalliselle yhteistyölle – Ihmettelee PS:n koronalisäkritiikkiä

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kummastelee perussuomalaisten "käsittämätöntä arvovalintaa".
Vihreät luottaa kuntavaaleissa "reilun muutoksen ohjelmaan". Puolueen puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo vieraili lauantaina Hämeenlinnan torilla. Kuva: Tomi Vesaharju
Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mielestä ilmastonmuutosta ja köyhyyttä on torjuttava samanaikaisesti. Hän kampanjoi lauantaina Hämeenlinnan torilla. Kuva: Tomi Vesaharju

Vihreät aikoo yltää kuntavaalivoittoon ”reilun muutoksen ohjelmalla”, kertoo vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

– EU-tasolla panostetaan nyt vahvasti osaamiseen, tutkimukseen, digitalisaatioon ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Nämä samat aiheet ovat kärjessä myös vihreiden kuntavaaliteemoissa. Pitää torjua yhtä aikaa sekä ilmastonmuutosta että köyhyyttä ja eriarvoisuutta, hän kiteyttää.

Puolueen tavoitteena on ylittää viimekertainen 12,5 prosentin kannatus.

– Ensin meidän pitää saada enemmän ehdokkaita ja useammalle paikkakunnalle kuin koskaan aiemmin.

Ohisalo kävi lauantaina kampanjoimassa Hämeenlinnan torilla.

Ei taka-askelia ilmastopäätöksissä

Hämeen vihreiden entinen puheenjohtaja Kati Liikonen Padasjoelta erosi juuri puolueesta protestina vihreiden ”maaseutuvastaisuudelle”.

– Väite maaseutuvastaisuudesta ei pidä paikkaansa. Kaksi vuotta sitten hyväksytyssä maaseutupoliittisessa ohjelmassamme on erittäin hyviä avauksia siitä, miten Suomen maataloustuotantoa voidaan kehittää kohti kestävämpiä tuotantotapoja, ja jopa MTK on kiitellyt ohjelmaa, Ohisalo sanoo.

– Vihreät on koko Suomen puolue, ja suomalainen ruoantuotanto on meille kaikille tärkeä asia.

Hallituksessa vihreät aikoo jatkossakin pitää ääntä ilmastonmuutoksen torjunnasta eikä aio perääntyä jo sovituista toimista, esimerkiksi lämmityspolttoaineiden veronkorotuksista tai yritystukien periaatteiden muuttamisesta.

– Olemme jakaneet tänä vuonna koronan takia valtavan määrän yritystukia ja haluamme, että suomalaiset yritykset voivat työllistää. Mutta tukien täytyy kohdentua kestävällä tavalla, ja tässä on tehtävä pitkän linjan muutoksia.

Ohisalo ihmettelee perussuomalaisten alkuviikosta esittämää kritiikkiä toimeentulotuen koronalisästä ja muistuttaa, että toimeentulotuki on viimesijainen sosiaaliturvan muoto.

– Perussuomalaiset lähtivät vastustamaan kaikkein pienituloisimmille suomalaisille osoitettua tukea. Minusta tämä on käsittämätöntä, mutta he ovat tehneet tällaisen arvovalinnan. Tämä osoittaa, etteivät perussuomalaiset ole oikeasti pienen ihmisen asialla.

Poliitikkojen yritysyhteistyölle pelisäännöt

Vihreät on esittänyt muille puolueille, että poliitikkojen kaupalliselle yhteistyölle luotaisiin selvät ohjeet. Alustavana ajatuksena on kieltää se ainakin puolueiden puheenjohtajilta ja varapuheenjohtajilta.

– Yhä useammat yritykset käyttävät julkisuuden henkilöitä erilaisissa mainoskampanjoissa. Tässä ajassa on tärkeää määritellä ne yhteiset pelisäännöt. Minkäänlaisia jääviystilanteita ei saa päästä muodostumaan, Ohisalo sanoo.

Aihe nousi pinnalle vihreiden varapuheenjohtajan Fatim Diarran sähköpyöräkohun myötä.

Jääviys- ja intressiristiriitaepäilyjä on viime aikoina esitetty myös vihreiden varapuheenjohtajien tiiviistä työkytköksistä lobbausfirmoihin.

– Aika harva poliitikko pystyy elämään pelkällä politiikalla. Töitä joutuu monesti yhdistelemään. Keskeisintä tässä on avoimuus ja selvyys siitä, syntyykö joissain tilanteissa mahdollisesti jonkinlaisia jääviystilanteita, Ohisalo toteaa.

”Laillisuusvalvontaa on lisätty”

Lahden poliisilaitoksen pahoinpitelyjupakkaan liittyvän salailun paljastuminen on poikinut vaatimuksia poliisirikosten tutkintakäytäntöjen muuttamisesta.

– Tämän Lahden tapauksen tuomion myötä Poliisihallitus käy läpi kokonaisuuden ja miettii kehittämiskohteita. Ministeriötasolla panostamme muun muassa laillisuusvalvontaan, jota onkin lisätty, sisäministeri Ohisalo sanoo.

– Jos ihmisille syntyy käsitys, ettei asioita tehdä avoimesti tai perustella tarpeeksi, luottamus poliisiin voi rapautua. Toimintatapoja on tarkistettava siihen suuntaan, että ollaan niin avoimia kuin pystytään. HÄSA

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic