Kanta-Häme

Ohjauspiste on tullut jäädäkseen

Marraskuussa Jukolan terveysasemalle avattu, maanantaisin kello 9–12 avoinna oleva tuki- ja ohjauspiste on saanut mukavan vastaanoton.

– Joka kerralla palvelu on vetänyt asiakkaita. Parhaimpina päivinä uteliaita ihmisiä on käynyt luonamme kymmenkunta, kansalaistoimintaa kehittävän Hämeen Setlementin hyvinvointipäällikkö Eija Mäenpää iloitsee.

Hän kuvailee vapaaehtoisvoimin toimivaa tuki- ja ohjauspistettä kynnyksettömäksi kohtaamispaikaksi, jossa voi keskustella niin isoista kuin pienistäkin mieltä askarruttavista asioista.

Eniten ihmiset ovat kyselleet Setlementin järjestötoiminnasta ja -verkostosta sekä terveydenhuollon sähköisten palveluiden käytöstä ja vertaistuesta.

– Eniten meillä asioi eläkeikäisiä, mutta myös kolmikymppiset ja lapsiperheet ovat löytäneet palvelumme.

Maanantaina kaupunkilaiset pääsivät tutustumaan muisti-, luusto- ja Aivoliiton avh-yhdistysten toimintaan.

Kolmivuotisen projektin aikana ohjauspisteen toiminta on tarkoitus juurruttaa vakituiseksi palveluksi.

Hanketta rahoitetaan Sosiaali- ja terveysministeriön Terveyden edistämisen määrärahasta (THL) sekä Raha-automaattiyhdistyksen projektirahoituksella.

Jukolan ohjauspiste on tullut jäädäkseen, Mäenpää vakuuttaa. Suunnitteilla on uuttakin.

– Tavoitteena on, että ensi syksynä pääterveysasemalle avattaisiin uusi ohjauspiste. Suunnitteilla on myös liikkuva kenttäpiste, joka jalkautuisi sinne, missä on ihmisiä.

Hämeenlinnan kantakaupungissa on myös kuusi terveystietotupaa. Niitä kutsutaan kylmäasemiksi.

– Kylmäasemilla ei ole vapaaehtoisia paikalla, mutta niissä voi omatoimisesti käyttää verenpainemittaria, vaakaa tai asiakastietokonetta. Niissä on myös eri yhdistysten tietoiskuja, Setlementin kehittämispäällikkö Hanna Nyholm kertoo.

Terveystietotuvat ovat muun muassa Kumppanuustalossa ja molemmissa lähiökeskuksissa. Teematapahtumia järjestetään puolestaan Idänpään ja Ojoisten asukastuvissa.

– Ohjauspiste ja terveystietotuvat ovat kasvaneet melko suosituiksi.

Nyholmin mukaan tavoite on saavutettu, jos yksikin ihminen saapuu paikalle.

– Olemme saaneet äärimmäisen hyvää palautetta asiakkailta sekä kolmannen ja julkisen sektorin toimijoiden väliltä.

Setlementti tekee vapaaehtoisyhteistyötä seitsemän yhdistyksen ja 5–6 järjestön kanssa. Verkostossa on kaikkiaan 100 toimijaa.

– Vapaaehtoiset ovat alkaneet aktivoitua. Tosin kaikki sosiaali- ja terveysalan toimijat ovat tervetulleita mukaan toimintaamme, Mäenpää muistuttaa.

Vapaaehtoisia ei kuitenkaan ikinä voi olla liikaa.

– Ensi vuoden maaliskuussa Setlementti järjestää koulutusta vapaaehtoisille.

Jukolan tuki- ja ohjauspiste on seuraavan kerran avoinna 2. tammikuuta. HäSa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic