Kanta-Häme

Ohmovuoreen jää puukaupparahoja

Metsänomistajilta jää isot saatavat hämeenlinnalaisen Ohmovuoren konkurssipesään. Puunkorjuuyritys sinnitteli kolme vuotta yrityssaneerauksessa, mutta se joutui lopulta konkurssiin.

Pesänhoitaja, asianajaja Timo Portaanpää kertoo, että Ohmovuoren konkurssipesällä on velkoja 1,7 miljoonaa euroa. Hän ei osaa tarkalleen sanoa, kuinka suuri osa saatavista on yrityksen velkaa metsäkaupoista.

– Iso osa saatavista on metsänomistajilta, Portaanpää toteaa.

Yksityisiltä metsänomistajilta jäi erittäin suuria hakkuutuloja yritykseen. Kun Ohmovuoren vaikeudet alkoivat vuonna 2012, monet metsänomistajat yrittivät periä jopa kymmenientuhansien eurojen saataviaan yritykseltä. Tuolloin yrityksen vaikeudet eivät kuitenkaan olleet vielä julkisessa tiedossa eikä kaikkia saatavia haettu perintätoimiston tai ulosottoviraston kautta.

Ohmovuori pääsi yrityssaneeraukseen ja sai vahvistetun saneerausohjelman. Se pystyi maksamaan leikattuja velkojaan saneerausohjelman mukaisesti kolmisen vuotta.

– Velkojat ehtivät saada kuudennen ja jotkut seitsemännen erän saatavistaan yrityssaneerauksessa. Lähes puolet leikatuista veloista ehdittiin maksaa ennen konkurssia, Portaanpää kertoo.

Ohmovuoren korjuukalusto myytiin osana yrityssaneerausohjelmaa. Yritykselle jäi kuitenkin metsätiloja, joilta puusto on kutakuinkin hakattu. Niillä on kuitenkin myyntiarvoa.

Yrityssaneeraukseen haetun yrityksen uusilla velkojilla on etuoikeus konkurssipesän varoihin. Pesän varoista maksetaan siis ensin niille, joiden saatavat ovat kertyneet saneerausmenettelyn aikana.

– Arvion mukaan vanhat velkojat saavat 0–3 prosenttia saatavistaan. Voidaan sanoa, että varat eivät riitä vanhojen velkojen maksamiseen, Portaanpää toteaa.

Ohmovuoren vaikeudet alkoivat ruoveteläisen sahayrityksen Visuveden konkurssista. Ohmovuoren rahaa jäi pesään ja sen vaikeudet alkoivat kertautua. Yrityksen johto on myöntänyt, että toiminnassa tehtiin virheitä.

Suuret metsäyhtiöt ostavat valtaosan teollisuuden käyttämästä puusta. Metsäkauppoja tekevät kuitenkin myös sahat, metsänhoitoyhdistykset ja yksityiset korjuuyritykset. Valtaosa yksityismetsien puukaupoista tehdään pystykauppoina, joissa ostaja hakkaa sovitun puuston metsästä ja puun hinta sovitaan kantohintana.

Suomessa on äärimmäisen harvinaista, että metsänomistaja jää ilman maksua puukaupoissa. Tilalta saatetaan kerralla myydä jopa useiden sukupolvien kerryttämä metsäpääoma.

Päivän lehti

3.7.2020