Kanta-Häme

Ohops, nyt ei tainnut mennä putkeen

Ups. Vähältä piti, etten kadottanut tämän jutun muistiinpanoja.

Mutta toisaalta se olisi vähän niin kuin kuulunut asiaan.

Tänä vuonna nimittäin mokaillaan oikein urakalla. Puhutaan niistä, ajatellaan niitä, epäilemättä tehdäänkin niitä – ja ehkä tullaan siihen tulokseen, ettei mokaaminen ole loppujen lopuksi kovin vaarallista.

– Me olemme itse mokailleet aivan tarpeeksi, nauravat kirjailijat Hanna van der Steen ja Netta Walldén.

Mokaaminen on paljastunut varsin innostavaksi. Hämeenlinnalainen van der Steen ja klaukkalalainen Walldén puhkuvat riemua mokaamisesta puhuessaan, ja projektiin on lähtenyt mukaan lisää väkeä isosta kustantamosta Suomen lasten ja nuorten säätiöön.

Alun perin idean ydin oli kerätä mokia kirjaksi, mutta sittemmin niteestä tuli osa isompaa Mikä moka! -projektia, jossa kaksikko muun muassa kiertää kouluilla puhumassa mokaamisesta.

Monet hämeenlinnalaiskoululaiset ovat parivaljakon jo nähneetkin.

Kuulosti aivan työparilta

Moni asia on alkanut hotellista. Niin myös Mikä moka!.

Kirjailijat olivat viime vuonna huonetovereina Jyväskylässä, ja respassa heitä kutsuttiin yhteisnimellä Walldén–van der Steen. Se kuulosti aivan työparilta.

– Mokaaminen oli aluksi idea muiden joukossa, mutta se alkoikin tuntua tärkeältä asialta. Eihän mokaamisesta puhuminen uutta ole, mutta teemaa on hyvä nostaa esille juuri nuorten kanssa, he pohtivat.

Nuorena mokaaminen voi tuntua pahimmillaan maailmanlopulta. Ei sössiminen aikuisenakaan hupia ole, mutta suhtautumiskeinoja saattaa olla käytössä jo runsaampi pussillinen.

Kouluvierailujen lisäksi kirjailijat keräävät parhaillaan nuoruusmokia kirjaa varten. Kortensa kantavat kekoon myös suomalaiset julkkikset, kuten poliitikot, näyttelijät ja urheilijat.

– Voi olla vapauttavaa tietää, että ihaillut tyypitkin mokaavat, Hanna van der Steen sanoo.

Kokemuksiaan jakavat muiden muassa Mikko Kuustonen, Silvia Modig ja Minna Haapkylä.

– Mokaaminen on iloinen asia. Mokaamiseen liittyy häpeää, mutta myös naurua ja kepeyttä, Walldén ja van der Steen sanovat.

Tuttavuutta liikennemerkkiin

Mokaprojekti on kiskaissut Hanna van der Steenin ja Netta Walldénin ulos kirjailijankammioistaan. Molemmilla on erillinen päivätyö, van der Steenillä mainostoimistossa ja Walldénilla opettajana, minkä lisäksi he nyt myös kiertävät puhumassa mokaamisesta ja keräämässä mokia kirjaa varten.

Varsinaisen kirjoitustyön on tarkoitus käynnistyä huhtikuussa, ja viritteillä on kaikenlaisia oheisprojekteja, jotka liippaavat samaa mokateemaa.

Teos julkaistaan lokakuussa – tietenkin kansainvälisenä epäonnistumisen päivänä 13.10.

Lopuksi tietenkin kiinnostaa, miten kirjailijat itse ovat möhläilleet. Milloin on nolottanut? Mikä karahdutti punan poskille?

Viime ajoilta molemmille tulee mieleen lähinnä noloja tilanteita liikenteessä.

Walldén on löytänyt itsensä ajelemasta jalkakäytävällä, ja molemmille on tuttua kävellä ja polkupyöräillä päin liikennemerkkejä.

– Kaikkea tapahtuu erityisesti silloin, kun olemme liikkeellä yhdessä, he nauravat. (HäSa)

Lisätietoa: www.mikamoka.fi. Sivuilla on mokienkeruulomake. Projekti löytyy myös facebookista.

Päivän lehti

8.4.2020