Kanta-Häme

Ohutsuoli repesi buranakuurin jälkeen

Tarja Stefaniukselta, 46, leikattiin vuosi sitten nilkan urheiluvamma. Leikkauksen jälkeisiin kipuihin määrättiin Burana 600:a. Parin kuukauden kuluttua leikattiin polvi ja Stefanius lähti taas buranakuurin kanssa kotiin.

– Söin särkylääkkeitä vähemmän kuin lääkäri oli määrännyt, hän kertoo.

Pian viimeisen leikkauksen jälkeen alkoi kova selkäsärky. Lääkäri määräsi Sirdaludia ja buranaa. Muutaman päivän päästä alkoi jatkuva oksentaminen ja erittäin voimakas kipu. Stefanius soitti ambulanssin, joka tuli kotiin, katsoi potilaan kunnon ja jätti kovissa kivuissa viruvan naisen yksin kotiin.

Kipu jatkui niin kovana, että Stefanius oli menettää tajuntansa. Hän otti yhteyttä yöllä hätäkeskukseen, josta käskettiin ottamaan lisää Sirdaludia.

Stefanius soitti kuitenkin siskolleen, joka vei hänet Oulun yliopistolliseen keskussairaalaan. Siellä Stefanius leikattiin saman tien viipalekuvan jälkeen. Hänen ohutsuolensa oli revennyt seitsemän sentin matkalta ja muun muassa toinen keuhkoista oli täynnä suolinesteitä.

Tutkimustuloksista selvisi, että ohutsuolen repeäminen johtui särkylääkkeistä. Buranan sisältämä suolahappo oli syövyttänyt ohutsuolen seinämän. Särkylääkettä Stefanius oli syönyt vain kolme viikkoa.

– Sitä ennen en ole särkylääkkeitä käyttänyt. Enkä enää käytä. Minulla on nyt ikuinen tulehduskipulääkekielto.

Oulunsalossa asuva Stefanius onkin kauhuissaan siitä, kuinka ihmiset syövät särkylääkkeitä kuin leipää. Hän on sitä mieltä, että enemmän pitäisi puhua lääkkeiden sivuvaikutuksista.

Ei mikään harvinainen ilmiö

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Markku Järvinen kertoo, että suolistoverenvuodot ovat mahakirurgian puolella varsin tavallinen ongelma.

– Usein niissä on mukana särkylääkkeiden käyttöä. Tämä ei ole mikään harvinainen ilmiö.

Särkylääkkeiden aiheuttamat sivuvaikutukset ovat yleisesti lääkärien tuntema asia. Kanta-Hämeen keskussairaalassa asia on esillä säännönmukaisesti lääkärien ja hoitohenkilökunnan koulutustilaisuuksissa.

– Ongelma koskee enemmän potilaiden omahoitoa ja itselääkintää joko reseptivapailla särkylääkkeillä tai sitten lääkärin määräämän lääkkeen lisäksi otetaan vielä muitakin kipulääkkeitä.

Johtajaylilääkäri muistuttaakin, että oikein käytettyinä särkylääkkeet ovat tarpeellisia ja turvallisia.

– Vuotoriskipotilaille löytyy myös tässä mielessä vaarattomia vaihtoehtoja.

Järvisen mielestä yksittäisen potilaan kohdalla on vaikea sanoa, johtuuko esimerkiksi kuolema särkylääkkeestä. Tilastollisesti yhteyksiä kyllä löytyy. Mitä enemmän käytetään särkylääkkeitä, sitä enemmän tulee vuotokomplikaatioita.

Lääkkeiden aiheuttamista poikkeavista tai vakavista haittavaikutuksista lääkärillä on ilmoitusvelvollisuus.

– Kansainvälisesti meillä ilmoitetaan näistä kattavasti. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic