Kanta-Häme

Oikea laukku matkan mukaan

Matkalle lähtiessä mikään ei ole ärsyttävämpää kuin jos varastosta ei löydykään juuri kyseiselle reissulle sopivaa laukkua, mihin pakata tuiki tarpeelliset matkavarusteet.

Hermoja kiristää myös se, jos vanha laukku osoittautuu epäkäytännölliseksi ja epäluotettavaksi romuksi, jonka pakkaaminen ja rehaaminen ovat yhtä tuskaa.

Hämeen Sanomat pyysi hämeenlinnalaisen laukkujen erikoisliikkeen Eilan laukun ja käsineen henkilökuntaa avuksi käytännöllisen laukun valinnassa neljään eri reissuun.

1. Aurinkomatkalle etelään

Harjoittelija Lea Högbacka tietää heti, minkälaista laukkua tarjota etelänmatkailijoille ja muille paljon lentokoneella matkusteleville.

Hän vetäisee esiin ”matkalaukkujen Porschen” (Samsonite Fireliten), jota saa kolmessa eri koossa ja useissa eri väreissä.

– Tämä on kevyt, vain kolme kiloa, mutta pysyy hyvin tasapainossa neljällä pyörällään, on laukku sitten pakattu täyteen tai puolilleen. Tämä on helppo pakata, ja vaatteet pysyvät paikoillaan, kun toisella puolella on erillinen seinämä ja toisella ”henkselit”.

Asiakkaat hakevat matkalaukuilta myös kestävyyttä, ja siihen vastaa Curv-materiaali, joka koostuu monesta kerroksesta taipuisaa materiaalia. Kestävyys vain paranee pakkasessa.

Laukussa on myös niin sanottu TSA-lukko, jonka tulliviranomaiset saavat tarvittaessa auki laukkutarkastuksia tehdessään. Silti asiakas voi asettaa laukkuun oman salanumerokoodinsa, kertoo myyjä Pyry Kinnari.

Laukulla on 10 vuoden takuu, ja saman ajan siihen saa myös varaosia: pyöriä, kahvoja, aisoja ja lukkoja.

2. Viikonloppu- tai työmatkalle lentäen

Matkalle tarvittavien tavaroiden määrä pienenee huomattavasti, kun perillä viivytään vain pari päivää parin viikon sijaan.

Yrittäjä Jyrki Kinnari suosittelee lentolaukkua, jonka voi ottaa käsimatkatavaraksi sisään koneeseen.

– Sinne mahtuu mukavasti vaihtovaatetta, parit kalsarit ja tietokone, hän hymähtää.

– Ja se nopeuttaa paljon matkustusta, kun ei tarvitse odottaa matkalaukkua hihnalta, Lea Högbacka muistuttaa.

3. Viinanhakureissulle Viroon

Päivästä toiseen suomalaiset kantavat selkä väärällään viinaa Virosta, vaikka kotimaastakin saisi.

Raskaita taakkoja voi helpottaa oikeanlaisilla kantovälineillä. Jyrki Kinnarin mukaan suosittuja ovat keskikokoiset trollit.

Hän myös esittelee näppärän näköisiä ostoskärryjä.

– Näissä on isot, hyvät pyörät, joita on helppo käsitellä ja vetää kadulla. Näitä on kevyt vetää, vaikka sisällä olisikin paljon olutta.

Kärryt kestävät 50 kilon painon, ja sisään mahtuu kaksi keissiä rinnakkain – tai mitä nyt haluaakaan tuliaisina tuoda.

Käytön jälkeen kärryt menevät säilytettäessä pieneen tilaan, sillä kahvan saa käännettyä ja kangasosan taiteltua littanaksi.

4. Urheiluturnaukseen toisella paikkakunnalla

Varustekasseja on moneen lähtöön. Lea Högbacka muistuttaa, että urheilijat arvostavat urheilukasseiltaan nimenomaan monipuolisuutta.

Esimerkiksi American Tourister -kassia voi kantaa paitsi kahvoista, myös esiin saatavasta vetokahvasta, sillä kassi on varustettu kahdella pyörällä.

– Se helpottaa kantamista, jos kassi on painava. Tänne mahtuu liikuntavarusteiden ja lenkkareiden lisäksi myös puhtaita vaihtovaatteita.

Kassissa on muutama sivutasku ja likaa ja sadetta hylkivä pinta.

– Reissussa olo on paljon helpompaa, kun laukku toimii kunnolla ja tavarat ovat järjestyksessä. Silloin on yksi huoli vähemmän, Lea Högbacka sanoo. (HäSa)