Kanta-Häme

Oikea ruokinta pitää koirankin terveenä

Riitta Kempen koirat kilpailevat valjakkourheilussa maailmanmestaruustasolla. Hyvältä valjakkokoiralta vaaditaan jämäkkyyttä, ystävällisyyttä ja yhteistyökykyjä.

Parikymmentä alaskanhuskyn ja saksanseisojan risteytystä kuolaa aitauksissaan, kun emäntä Riitta Kempe kulkee pihamaalla.

Eläimet täyttävät hänen kaiken aikansa. Päivät Kempe työskentelee Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa MTT:ssä eläinjalostusalan tutkijana ja iltaisin hän puurtaa oman yrityksensä, Koirakonttorin, parissa. Vapaa-aikanaan hän matkaa vielä koiriensa kanssa valjakkokisoihin.

Koirakonttoristina Kempe luennoi koirien ruokinnasta ja ohjaa yrityksiä koiranruokien tuotekehityksessä.

– Eläinalojen koulutuksessa lemmikkien ravitsemuksen osuus opetuksesta on melko vähäistä. Ruokinnasta johtuvien ongelmien ja sairauksien hoitaminen vie paljon aikaa, jota eläinlääkäreillä harvemmin on.

Kempen ratkaisu olisi ruokintaklinikka, jonne eläinlääkäri voisi ohjata asiakkaan jatkoselvittelyyn. Klinikoita ei kuitenkaan Suomessa vielä ole.

Koira ei ole susi

Kempe on urallaan nähnyt mitä erilaisimpia koirien ruokintatapoja. Yhtä Kempen kohtaamaa koiranpentua oli ruokittu lähes pelkällä salaatilla, ja toista taas pelkällä lihalla. Kumpikaan ei ole koiran hyvinvoinnin kannalta oikein.

Kempen mukaan koirien ravintoympyrä poikkeaa suuresti ihmisten lautasmallista. Koiran ruokalautasesta vähintään puolet pitäisi koostua valkuaispitoisista aineista, kuten lihasta, kalasta tai kananmunasta. Toinen puolikas lautasesta täyttyy lähes kokonaan kypsennetyillä viljatuotteilla ja perunalla. Lisäksi kasvi- tai kalaöljyn osuus olisi oltava noin viisi prosenttia.

Sen sijaan raakoja vihanneksia, hedelmiä tai marjoja koiran vatsa sulattaa huonosti, joten niitä kannattaa käyttää vain pieniä määriä. Kotiruokaan kannattaa siis lisätä kivennäisiä ja vitamiineja.

Hänen mukaansa ruokinnan suurimmat ongelmat johtavat usein ylipainoon tai ruuansulatusongelmiin. Hänen mielestään koiraa ei enää kuulu ajatella muuntuneena sutena, vaan omana lajinaan, joka elää oikeanlaisella ruokavaliolla ja hoidolla paljon pitempään kuin villi serkkunsa.

– Koiran ruokinnassa ei pidä palata kivikaudelle. Mikäli ruokavaliosta puuttuu tärkeitä ainesosia, se johtaa ennen pitkää eläimen sairastumiseen.

Tuotteissa on eroja

Kempe syöttää omille valjakkokoirilleen pääasiassa kuivamuonaa. Hänen mukaansa nykyiset koirien ruoat ovat hyvin tasokkaita, mutta erojakin löytyy. Lemmikkiliikkeissä myytävät kuivaruoat ovat usein kalliimpia kuin markettien perusmuonat, mutta ne valmistetaan Kempen mukaan myös laadukkaammista ainesosista.

– Peruskuivaruokien sulavuus on yleensä heikompi. Edullisempien täysravintojen raaka-aineet, laatu ja määrä voivat vaihtua erästä toiseen ainesten saatavuuden ja hinnan vuoksi. Muutokset raaka-aineissa voivat aiheuttaa ruuansulatushäiriöitä herkille koirille, hän sanoo. (HäSa)

 

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic