Kanta-Häme

Oikeus olla erilainen

Sampolan palvelukeskuksessa oli ilmassa vikkeliä käsiä, kun Hämeenlinnan ja Riihimäen kuurojen yhdistykset järjestivät kuulovammaisille oman vaalitentin. Edustettuina olivat kaikki pääpuolueiden ehdokkaat.

Keskustelu kävi vilkkaana niin kuulevien kuin kuulovammaisten taholta. Keskinäistä ymmärtämystä helpottamaan oli paikalle hankittu useita tulkkeja.

Eniten puhetta herättivät kuulovammaisten oikeudet tulkkaukseen, oman äidinkielen opetukseen ja työllistymismahdollisuuksiin.

Muun muassa Kelan roolia tulkkauspalveluiden tuottajana paitsi kritisoitiin, myös ymmärrettiin. Kokoomuksen ehdokkaan Juha Isosuon mukaan tulkkauspalveluiden järjestämisvelvollisuus voitaisiin siirtää Kelalta erilaisille järjestöille, kun taas vihreiden Auli Laineen mielestä Kelalle pitäisi vielä antaa mahdollisuus parantaa palveluaan.

Yleisössä istunut Börje Hanhikoski taas oli sitä mieltä, että kuulovammaisten palveluiden laatu on kärsinyt erityisesti kilpailutuksen seurauksena.

Samaa mieltä oli sairaalassa vierailemaan joutunut Timo. Hänen mukaansa tulkkipalveluiden käyttäminen on turhan hankalaa, koska esimerkiksi lääkärikierrokset eivät sairaaloissa tapahdu aina kellontarkasti samaan aikaan, eikä tulkkia saa paikalle yhtäkkiä.

– Kirjoittaminenkin on hankala tapa kommunikoida, kun hoitajaa ja lääkäriä saa aina pyytää kirjoittamaan kaiken ylös. Ei hoitohenkilökunnalla tahdo olla aikaa sellaiseen, Timo kommentoi.

Työelämässä syrjintää

Kuurojen työllistyminen on hankalaa. Työttömyys on kuulovammaisten kohdalla kivunnut jo 25 prosenttiin.

Vaaliehdokkaiden ratkaisu asiaan oli asennekasvatuksen lisääminen ja byrokratian helpottaminen. Kristillisdemokraattien riveissä seisonut Teppo Turja muistutti, etteivät kuurot ole yksin ongelmansa kanssa.

– Tällä hetkellä työmarkkinat takkuavat alasta riippumatta. Työllistyminen on vaikeaa muillekin, Turja sanoi.

Yleisön joukosta kuultiin puheenvuoro, jonka mukaan esimerkiksi nuorisotakuusta ei ole tietoakaan kuurojen kohdalla, vaan monet korkeastikin koulutetut nuoret ovat ilman työpaikkaa vain kuulovammansa vuoksi.

– Ydinongelma kuurojen työllistämisessä on ennakkoluulo. Työllistämisessä pitäisi katsoa laajemmin, mitä ihminen osaa, eikä vain tuijottaa sitä, mitä hän ei osaa, sanoi vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen keskiviikkoiltana järjestetyssä tilaisuudessa. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic