fbpx
Kanta-Häme

Oikeus ratkoi Skanskan ja Keinukamarin kiistaa

Helsingin hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota hämeenlinnalaisen palvelutalo Keinukamarin rakennustöiden viivästymisestä aiheutuneista kustannuksista. Hovioikeus antoi päätöksensä eilen perjantaina.

Kiinteistöyhtiö Keinukamari vaati rakennusyhtiö Skanskalta korvausta rakennusurakan viivästymisestä ja elementtisuunnittelun kasvaneista kustannuksista. Skanskan mukaan viivästyminen oli kuitenkin tilaajan syytä, sillä talon rakennesuunnitelmat olivat puutteellisia.

Sekä käräjä- että hovioikeus katsoivat, että rakennuksen elementtisuunnittelussa oli ollut vakavia virheitä, mutta että elementtisuunnittelusta ja muutoksista aiheutuneet kustannukset kuuluvat rakentajalle. Hovioikeuden päätöksen mukaan Keinukamarilla on oikeus saada Skanskalta yli 265 000 euron korvaus.

Urakan viivästyminen ja sen aiheuttamat kustannukset olivat oikeuden mukaan puolestaan Keinukamarin vastuulla puutteellisen suunnittelun takia.

Koska kiistakysymyksiä ratkaistiin molempien osapuolten hyväksi, jäivät oikeudenkäyntikulut kummankin osapuolen itsensä maksettavaksi.

Perustavanlaatuisia puutteita

Hovioikeudessa kuullut todistajat kertoivat lukuisista vakavista ja perustavanlaatuisista virheistä rakennuksen suunnitelmissa.

Muun muassa parvekkeet oli suunniteltu niin, että niiden runkona toimivat betonilaatat olisivat saattaneet kipata nurin ihmisten painosta. Parvekkeisiin jouduttiinkin jälkikäteen lisäämään tukipylväät ulommaisiin nurkkiin.

Talon tuulijäykistyksessä oli myös havaittu vakavia puutteita ja alkuperäisen suunnitelman mukaisesti tehtynä käytävien katot olisivat olleet sortumavaarassa.

Myös välipohjien alkuperäinen raudoitusmäärä todettiin riittämättömäksi. Työn aikana raudoituksen määrää jouduttiin nostamaan kymmenkertaiseksi. (HäSa)

Menot