Kanta-Häme

Oikeus vapautti ravintolan ovella seisseen miehen

Turun hovioikeus on vapauttanut hämeenlinnalaisen ravintolan ovimiehen virkavallan anastamista ja järjestyksenvalvontarikkomusta koskevista syytteistä. Oikeus antoi päätöksensä torstaina.

Noin 30-vuotias hämeenlinnalaismies toimi keskustassa sijaitsevan ravintolan narikassa syksyllä 2012. Hänen nähtiin saattavan humalaista asiakasta ulos ravintolasta sekä myös estävän humalaisen asiakkaan sisäänpääsyn. Hänen myös kerrottiin päivystäneen ravintolan ovella järjestyksenvalvojan tavoin.

Miehellä ei ole lain vaatimaa järjestyksenvalvojan korttia. Hän käytti myös rintamerkkiä, jossa luki vahtimestari.

Syytteen mukaan mies käytti luvatta järjestyksenvalvojalle laissa annettua valtaa sekä järjestyksenvalvojan tunnusta muistuttavaa rintamerkkiä.

Mies itse kertoi vain auttaneensa narikassa sekä käyneensä tupakalla ravintolan ulko-ovella.

Kaikki syytteet kaatuivat

Asiaa ensimmäisenä vuoden 2012 joulukuussa käsitelleen Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mukaan mies ei toiminut ravintolan järjestyksenvalvojana eikä rintamerkkiäkään pidetty erehdyttävästi järjestyksenvalvojamerkin kaltaisena.

Käräjäoikeuden hylättyä syytteet syyttäjä valitti asiasta hovioikeuteen, joka päätyi samalle kannalle kuin käräjäoikeuskin ja vapautti miehen syytteistä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Järjestyksenvalvojan tehtävää voi lain mukaan hoitaa vain poliisin järjestyksenvalvojaksi hyväksymä henkilö. Järjestyksenvalvojana esiintyminen tai tämän tunnusten luvaton käyttö on kielletty. (HäSa)