Kanta-Häme Riihimäki

Oikeusasiamieheltä pyyhkeitä Riihimäen vankilalle: Vangin arvokorut otettiin perusteetta ja niistä vihjaistiin ulosottoon

Riihimäen vankila vei vangin luvalliset arvokorut perusteetta ja vihjaisi niistä ulosottovirastoon lainvastaisesti.
Riihimäen vankila. Arkistokuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Riihimäen vankila. Arkistokuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Vankilan henkilökunnalla ei ole oikeutta ottaa oma-aloitteisesti yhteyttä ulosottoviranomaisiin, vaikka he epäilisivätkin, että vangilla olisi hallussaan ulosottokelpoista omaisuutta.

Eduskunnan apulaisoikeusmies tuli tähän tulokseen saatuaan vangilta kantelun siitä, miten Riihimäen vankilan henkilökunta otti hänellä luvallisesti olleet kultakorut pois ja ilmoitti niistä ulosottoon.

Korut ulosmitattiin Kanta-Hämeen ulosottoviraston päätöksellä miehen lähes 70 000 euron ulosottovelan lyhentämiseksi.

 

Riihimäen vankilassa rangaistustaan istunut vanki oli saanut yli 375 gramman painoiset kolme kultaketjua ja kaksi kultasormusta syksyllä 2017 ja ne oli merkitty vangin omaisuusluetteloon. Vanki piti koruja hallussaan luvallisesti.

Kesäkuussa 2018 vangin selliin tehtiin erityistarkastus, jonka yhteydessä korut otettiin pois ja ne pidettiin vankilaviranomaisten hallussa.

Paria viikkoa myöhemmin vankilan rikosseuraamusesimies lähetti Kanta-Hämeen ulosottovirastolle viestin, jossa hän kehotti tekemään virka-apupyynnön, jos vangilla olisi ulosottovelkoja. Näin tapahtuikin ja lähes 18 000 euron korut ulosmitattiin.

Vanki olisi voinut ehkä saada korunsa takaisin valittamalla ulosotosta käräjäoikeuteen. Apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä ei selviä, tekikö vanki valituksen.

 

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen joulukuussa antaman ratkaisun mukaan vankilalla ei ollut oikeutta ottaa koruja vangilta tai ilmoittaa niistä ulosottoon.

Apulaisoikeusasiamies kiinnitti huomiota siihen, että lain ja sen valmisteluaineiston mukaan muiden viranomaisten on annettava tietoja ulosottoviranomaiselle, jos tämä pyytää niitä. Ulosoton on siis perustuttava ulosottoviranomaisen omaan aktiivisuuteen.

Näin Riihimäen vankilan rikosseuraamusesimies toimi virheellisesti ottaessaan oma-aloitteisesti yhteyttä ulosottoon ja vihjatessaan ulosottokelpoisen omaisuuden olemassaolosta.

Vankilalla ei ratkaisun mukaan myöskään ollut laillista perustetta korujen ottamiseen pois vangilta.

Korut olisi voitu ottaa pois, jos niitä olisi epäilty rikoksella tai rikoshyödyllä hankituksi. Mitään tällaista epäilyä ei vankilan päätökseen liittynyt.

 

Laillisuusvalvoja korosti ratkaisussaan sitä, että viranomaisen yksityishenkilöön kohdistaman toiminnan on aina perustuttava lakiin.

Riihimäen vankilan johtaja ilmoitti omassa lausunnossaan, että mikäli laki ei salli tällaista vankila- ja ulosottoviranomaisten yhteistyötä, niin lakia olisi muutettava. HäSa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic