Kanta-Häme Helsinki

Oikeusasiamies: Alaikäisiin kohdistuneiden rikosten käsittely pitäisi säätää kiireelliseksi

Nykylaissa ei ole säädetty, että uhrin ikä vaikuttaisi esitutkinnan, syyteharkinnan tai oikeudenkäynnin kiireellisyyteen.
Kuvituskuva. Kuva: Markku Tanni
Kuvituskuva. Kuva: Markku Tanni

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan alaikäisiin kohdistuneiden rikosten esitutkinta olisi perusteltua säätää kiireellisenä toimitettavaksi. Tämän tulisi koskea ainakin henkeen, terveyteen ja seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen kohdistuneita rikoksia.

Oikeusasiamiehen mukaan selvityksissä on tullut ilmi tapauksia, joissa vakavienkin lapsiin kohdistuneiden rikosten esitutkinta on viipynyt kohtuuttoman kauan.

Oikeusasiamies katsoo, että esitutkinnan ohella olisi järkevää ottaa tarkasteluun koko rikosprosessi.

–  Näin ollen myös syyteharkintaa ja asian tuomioistuinkäsittelyä koskevia säännöksiä tulisi vastaavalla tavalla tarkistaa, ratkaisussa sanotaan.

Tällä hetkellä laissa ei ole säädetty siitä, että asianomistajan ikä vaikuttaisi esitutkinnan, syyteharkinnan tai oikeudenkäynnin kiireellisyyteen. Poliisihallitus sen sijaan on antanut ohjeen, jonka mukaan lapsen ollessa rikoksen uhri esitutkintatoimenpiteet pitää aloittaa välittömästi ja suorittaa viivytyksettä. Oikeusasiamies pitää ohjetta tärkeänä ja tarpeellisena.

Lainsäädännön kehittämistarpeet on saatettu oikeus- ja sisäministeriön tietoon. Oikeusasiamies odottaa niiltä tietoa mahdollisista toimenpiteistä ensi vuoden tammikuun loppuun mennessä. STT

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic