Kanta-Häme

Oikeusasiamies: Hattula loukkasi opettaja-valtuutetun sananvapautta – Blogikirjoitus poiki huomautuksen

Työnantaja suuttui sivistyshallinnon talouslaskelmien kritisoimisesta. Mikko Sabelin kohtelun lisäksi Hattulan sivistystoimi sai eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta toisetkin moitteet.
Hattulalainen opettaja, kunnanvaltuutettu Mikko Sabel (vihr.) sai työnantajaltaan perusteettoman huomautuksen, katsoo oikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Kuva: Tomi Vesaharju
Hattulalainen opettaja, kunnanvaltuutettu Mikko Sabel (vihr.) sai työnantajaltaan perusteettoman huomautuksen, katsoo oikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Kuva: Tomi Vesaharju

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan Hattulan sivistystoimi loukkasi opettajana työskentelevän Mikko Sabelin sananvapautta antaessaan tälle huomautuksen poliittisen blogikirjoituksen perusteella.

Sabel on Parolan yhteiskoulun matemaattisten aineiden opettaja ja hattulalainen vihreiden kunnanvaltuutettu.

– Tämä ratkaisu tarkoittaa sitä, ettei työnantaja saa puuttua poliittiseen vaikuttamistyöhöni eikä rajoittaa sanomisiani, Sabel kommentoi.

– Olen koulupuolen asiantuntija, ja minun täytyy saada olla sitä myös politiikassa.

Perusteena vain yksi virke

Huomautuksen poiki vihreiden poliittisessa blogissa 11.2.2018 julkaistu kirjoitus ”Opettajien aliarvostettu ammattitaito”.

Työnantaja ilmaisi hermostuneensa tästä virkkeestä: ”Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että päättäjät eivät ota päätään pois pensaasta siinäkään tapauksessa, että virkamiesten luvut pystytään haastamaan ja jopa todistamaan täysin hihasta ravistetuiksi.

Sabelin saama ”suullinen huomautus” annettiin kirjallisena. Siinä varoitettiin, että jos samankaltainen menettely toistuu, työnantaja voi antaa varoituksen. Huomautuksen antoi koulun silloinen apulaisrehtori.

Sabel piti huomautusta käsittämättömänä ja myös kommentoi asiaa tuoreeltaan samaisessa blogissa. Hänen mukaansa työnantajan suututtaneen kirjoituksen ydinviesti oli kritiikki päättäjien asennetta ja ennakkoluuloja opettajia kohtaan.

Sananvapauden ydinalueella

Hattulan sivistysjohtaja Jari Wihersaari ei ollut vielä perjantaina ehtinyt nähdä oikeusasiamiehen ratkaisua.

– Huomautuksen antanut entinen apulaisrehtori on tulkinnut työnantajan oikeuksia ja velvollisuuksia eri tavalla kuin eduskunnan oikeusasiamies, hän toteaa ratkaisun sisällön kuultuaan.

Apulaisrehtorin ja Hattulan kunnanhallituksen selvityksissä viitattiin muun muassa työntekijän lojaliteettivelvoitteeseen ja esitettiin, että sivistyshallinnon laskelmia kritisoinut Sabel oli kirjoituksellaan tietoisesti mustamaalannut esimiestään. Blogissa käytettyä virkettä kunnanhallitus piti ”syytteenä virkavelvollisuuden laiminlyömisestä”.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen katsoo, että opettajan ja poliitikon kaksoisroolissa vaikuttava Sabel saisi esittää näkemyksiään pelkkänä viranhaltijanakin.

– Poliittiset mielipiteet kuuluvat sananvapauden sellaiselle ydinalueelle, johon ei juurikaan ole mahdollista hyväksyttävästi puuttua, hän muistuttaa päätöstekstissä.

Vastaukset väistivät olennaisimman

Oikeusasiamies toteaa, ettei asiaa arvioitu virkamiehen sananvapauden näkökulmasta sen enempää apulaisrehtorin antamassa selvityksessä kuin kunnanhallituksen lausunnossakaan.

– Kunnanhallitukselle osoittamassani selvitys- ja lausuntopyynnössä nimenomaisesti pyysin kiinnittämään huomiota aiempiin kannanottoihini virkamiesten ja julkisyhteisön työntekijöiden sananvapaudesta, hän huomauttaa.

Jääskeläisen mukaan ”Hattulan kunnanhallitus on vähintäänkin hiljaisesti hyväksynyt (…) kantelijan sananvapauden loukkauksen”.

Hattulan sivistystoimi sai oikeusasiamiehen kansliasta toisetkin moitteet. Ne koskevat viivyttelyä toiseen kouluun pakkosiirretyn opettajan oikaisuvaatimuksen käsittelyssä.

– Käsittelyn viivästyminen johtui muun muassa viranhaltijoiden sairauslomista, sivistysjohtaja Wihersaari kertoo. HÄSA

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic