Kanta-Häme Hämeenlinna

Oikeusasiamies pyöritteli varusmiesten hiuksia viisi vuotta – Autosotamiehiä määräykset eivät häiritse

Naisten pitkien hiusten sopivuutta tiettyihin tehtäviin voidaan arvioida tapauskohtaisesti, mutta miesten kohdalla se ei ole mahdollista. Apulaisoikeusasiamies ei edellytä välittömiä muutoksia yleiseen palvelusohjesääntöön.
Autosotamies Vili Silmälä ei pidä ongelmana, että miesten hiuksia koskeva ohjesääntö on tiukempi kuin naisilla. Silmälän oma kuontalo on silmämääräisesti arvioiden juuri ja juuri ohjesäännön mitoissa, sillä pulisongit eivät saa ylettyä korvakäytävän yläreunan alapuolelle. Tykkään pitää tukan vähän pidempänä. Kuva: Sara Aaltio
Autosotamies Vili Silmälä ei pidä ongelmana, että miesten hiuksia koskeva ohjesääntö on tiukempi kuin naisilla. Silmälän oma kuontalo on silmämääräisesti arvioiden juuri ja juuri ohjesäännön mitoissa, sillä pulisongit eivät saa ylettyä korvakäytävän yläreunan alapuolelle. -Tykkään pitää tukan vähän pidempänä. Kuva: Sara Aaltio

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen pitää puolustusvoimien määräyksiä sotilaiden ulkonäöstä mahdollisesti ongelmallisina ja toivoo, että puolustusvoimat muuttaisi käytäntöään yhdenmukaisemmaksi.

Pölösen antaman ratkaisun mukaan Suomessa asetetut vaatimukset sotilaiden ulkoasulle ovat kansainvälisestikin arvioiden tiukkoja.

Ne myös asettavat vapaaehtoisena palvelevat naiset ja pakollista asepalvelustaan suorittavat miehet eriarvoiseen asemaan, vaikka miesten ja naisten tehtävät ovat samanlaisia.

Autosotamies Heikki Majuri ei ole kuullut, että kukaan varusmies olisi joutunut ongelmiin hiusten pituuden tai mallin vuoksi. Hän ei pidä nykyohjesääntöä pahana. Ei minulla olisi hevilettiä, vaikka sitä ei olisikaan kielletty. Kuva: Sara Aaltio
Autosotamies Heikki Majuri ei ole kuullut, että kukaan varusmies olisi joutunut ongelmiin hiusten pituuden tai mallin vuoksi. Hän ei pidä nykyohjesääntöä pahana. -Ei minulla olisi hevilettiä, vaikka sitä ei olisikaan kielletty. Kuva: Sara Aaltio

Apulaisoikeusasiamies kummastelee, miten naisten kohdalla voidaan käyttää sotilaan tehtäviin liittyvää tapauskohtaista harkintaa hiusten pituutta koskevissa kysymyksissä, mutta miesten kohdalla tällainen harkinta ei ole mahdollista.

Pölösen mukaan kaikki puolustusvoimien sotilastehtävät eivät voi olla sellaisia, joissa nimenomaan miehiltä voidaan edellyttää lyhyitä hiuksia tai muita ulkoasuvaatimuksia sellaisella jyrkkyydellä, jolla ne on kirjattu palvelusohjesääntöön.

Asepalvelus tulisikin ratkaisun mukaan järjestää mahdollisimman yhdenmukaisella tavalla sukupuolesta riippumatta.

Pölönen yhtyy myös tasa-arvovaltuutetun aiempaan kantaan, jonka mukaan hiusten pituus ei enää liity sukupuoleen samalla tavalla kuin aikaisemmin.

 

Kysymys naisten ja miesten ulkonäkömääräysten erilaisuudesta ja mahdollisesta syrjivyydestä on työllistänyt laillisuusvalvojana toimivaa eduskunnan oikeusasiamiestä aiemminkin.

Vuonna 1999 oikeusasiamies Lauri Lehtimaja linjasi, että naissotilaiden miehiä vapaammat määräykset voidaan katsoa positiiviseksi erityiskohteluksi, joka madaltaa kynnystä hakeutua vapaaehtoiseen palvelukseen.

Oikeusasiamies käsitteli hiusten pituutta nyt omasta aloitteestaan selvittääkseen nykykäytännön hyväksyttävyyden. Työn aloitti apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.

Ratkaisuun pääseminen otti oman aikansa, sillä diaarinumeron perusteella asia on tullut vireille jo vuonna 2015. Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen antama ratkaisu on päivätty maaliskuussa 2019 ja nyt helmikuussa 2020 se julkaistiin oikeusasiamiehen toimiston verkkosivuilla.

Oikeusasiamiehen ratkaisu on luonteeltaan kannanotto, eikä se edellytä välittömiä toimenpiteitä puolustusvoimilta.

 

Vuonna 2007 kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) jätti puolustusministerille kirjallisen kysymyksen miesten pitkien hiusten sallimisesta palveluksessa. Räsäsen poika oli tuolloin astumassa palvelukseen.

Räsänen perui kysymyksensä sen saatua kipakkaa palautetta julkisuudessa ja Räsäsen sähköpostin täytyttyä vastalauseista. HäSa

Eri määräykset miehille ja naisille

Korpraali Jukka Issakainen kävi särmäämässä hiuksensa Parolannummen sotilaskodissa. Varuskunnassa on tarjottu parturin palveluksia kahdesti viikossa vuodesta 1990 lähtien. Kuva: Sara Aaltio
Korpraali Jukka Issakainen kävi särmäämässä hiuksensa Parolannummen sotilaskodissa. Varuskunnassa on tarjottu parturin palveluksia kahdesti viikossa vuodesta 1990 lähtien. Kuva: Sara Aaltio

Puolustusvoimien yleinen palvelusohjesääntö (ylpalvo) antaa tarkat määräykset sotilaan ulkonäöstä.

Miesten hiusten on oltava lyhyiksi ja siisteiksi leikatut ja kammatut. Parta ja viikset on kielletty. Pulisongit eivät saa ulottua korvakäytävän yläreunan alapuolelle.

Naisten hiusten pituutta ei rajoiteta. Palveluksessa hiukset on pidettävä siististi kiinnitettynä esimerkiksi nutturalla tai päätä myötäilevällä letillä.

Molemmilta sukupuolilta on kielletty hiusten räikeä värjääminen ja tietyt hiustyylit, kuten irokeesi tai hiuskuviot. Tietyissä tilanteissa myös näkyvät tatuoinnit on peitettävä.

Sotilasta ei voida käskeä ajattamaan siilitukkaa tai päätään kaljuksi. Myöskään näkyvien tatuointien poistattamista ei voida edellyttää. Ammattisotilaana palvelevat naiset saavat käyttää kevyttä päivämeikkiä.

Reserviläisiä hius- ja partamääräykset eivät koske rauhan aikana harjoituksiin osallistuttaessa. Huomiota herättävät korut on kuitenkin poistettava ja pitkät hiukset on sidottava niin, että ne eivät haittaa palvelusta tai vaaranna turvallisuutta.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic