Kanta-Häme

Oikeustalo siirtyi ruotsalaisille

Arvi Kariston kadulla sijaitseva Hämeenlinnan oikeustalo on vaihtanut omistajaa.

Oikeustalon omistanut Renor myi kiinteistön ruotsalaiselle kiinteistösijoitusyhtiö Hemsölle. Kauppahinta 4 700 neliön kiinteistölle on noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Rakennuksessa toimii Kanta-Hämeen käräjäoikeus, Hämeenlinnan hallinto-oikeus sekä Kanta-Hämeen ulosottovirasto.

Renorin toimitusjohtajan Timo Valtosen mukaan yhtiö myi kiinteistön, koska se halusi keskittyä entisestään muille paikkakunnille.

– Olimme kiinteistön kanssa siinä tilanteessa, että oli oikea hetki luopua siitä, sanoo Valtonen.

Kiinteistöyhtiö Hemsölle oikeustalo on ensimmäinen oikeushallinnon rakennus, jonka se hankki Suomesta. Yhtiön Suomen maajohtajan Jarkko Leinosen mukaan Hemsö omistaa vastaavia rakennuksia Ruotsissa, ja kaikkiaan yhtiön kiinteistösalkun arvo on noin kolme miljardia euroa.

– Poliisi- ja oikeushallinnon kohteet ovat yksi, joihin olemme keskittyneet, kertoo Leinonen.

Suomessa yhtiö omistaa useita kiinteistöjä, jotka on vuokrattu hoiva-alan toimijoille. Yhtiöstä enemmistöosuuden eli 70 prosenttia omistaa Ruotsin valtion eläkerahasto AP3.

Oikeusministeriön alaiset laitokset toimivat Hämeenlinnan oikeustalon tiloissa, mutta vuokrasopimus on Senaatti-kiinteistöjen nimissä. Leinonen kertoo, että käyttäjien kannalta mikään ei tule muuttumaan nykyisestä.

Samoin arvioi Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Riitta Juutilainen. Senaatti-kiinteistöillä on vuokrasopimusta tilaan jäljellä kuusi vuotta.

– Yritämme palvella tilan käyttäjiä parhaamme mukaan, sanoo Juutilainen.

Alkuvuonna oikeustalossa valmistui suuri sisäremontti, ja samalla rakennusta peruskorjattiin. Parhaillaan käynnissä oleva käräjäoikeuslaitoksen uudistus keskittäisi Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen uusia oikeustoimintoja sekä maakunnassa että Turun hovioikeuden piirissä. Toistaiseksi suuria muutostöitä ei ole tiedossa. HäSa

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic