Kanta-Häme

Oireilut törmäävät tutkimustuloksiin

Merkittävä osa tilojen käyttäjistä kuitenkin oireilee.

Suomen Sisäilmakeskuksen lausunto koskee Keskuskoulun kahta tiivistyskorjattua luokkaa ja Lyseon lukion tontilla olevan lisärakennuksen viittä otoksin tutkittua tilaa.

Keskuskoulun näytteiden perusteella sisäilmassa ei ole epäiltävissä epätavallista mikrobilajistoa, mutta puhdas näyte ei kuitenkaan poissulje mikrobivaurion mahdollisuutta rakennuksessa, tutkimuksessa sanotaan. Vuoden 2014 rakennetutkimuksissa todettiin mikrobivaurioita.

Sama on lisärakennuksen laita. Matala mikrobipitoisuus ei poissulje home- tai lahovaurioiden mahdollisuutta.

Keskuskoulussa on jo alkanut julkisivun ja välipohjien mittava tiivistyskorjaus.

Tarkoituksena on estää ilmanvaihdon alipaineesta ja tuulenpaineesta syntyviä ilmavuotoja.

Linnan Tilapalveluiden rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho arvioi, että varsinkin Keskuskoulun oireilut johtuvat ilmavuotojen aiheuttamista epäpuhtauksista ja merkit viittaavat rakennevaurioihin.

– Luvassa on kohtuullisen rankka tiivistämisoperaatio. Myös ilmanvaihtokoneiden tuloilman lämpövastukset menevät uusiksi, jotta talvikaudella ilmanvaihtoa voidaan käyttää normaalisti.

Metsäalhon mukaan tutkimuksen perusteella sisäilman laatu on parantunut huomattavasti kahdessa korjatussa luokassa.

– Koko rakennuksen ilmanlaatu voidaan arvioida vasta laajemmalla otoksella.

Lisärakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä puolestaan huolletaan kesän aikana.

– Ilmanvaihtokoneiden äänieristevilla poistetaan ja ääniloukkujen pinnoitus uusitaan. Kaksi vuotta sitten tehty pinnoitus on jo tiensä päässä.

Keskuskouluun asennettiin tilakohtaiset ilmanvaihtokoneet vuonna 2015.

Lisärakennuksessa on tehty jo aiemmin rakennusteknisiä korjauksia: perustusten vesieristyksiä on korjattu, ulkoseinien ja ikkunoiden liittymät tiivistetty ja katot uusittu.

Lisärakennuksen seurantatulosten perusteella on harkittava, onko sisäilman jatkoseurannalle tarvetta. Tulokset viittaavat siihen, että mikrobipitoisuudet ovat laskeneet pysyvästi verrattuna vuoden 2014 tasoon, sanotaan sisäilmatutkimuksessa.

– Oireilun syynä saattaa olla iv-järjestelmän mineraalivilla. Iv-järjestelmän kuitujen mittaus tehdään kesän jälkeen, Metsäalho arvioi.

Parakkikoulu ei ole palvelujohtaja Mika Mäkelän mukaan toiminnallisesti ensisijainen ratkaisu, vaikka osa Keskuskoulun henkilökunnasta väistötiloja toivookin.

– Keskuskoulussa on 450 oppilasta, joille pitäisi järjestää muun muassa liikunta, ruokailu, välituntialueet ja erikoisluokkatiloja.

Keskuskoulusta luovutaan kesän 2018 aikana, jonka jälkeen väki muuttaa Lyseon lukion päärakennuksen tiloihin, kun lukiotoiminnot siirretään Tavastian kampukselle.

Suunnitelmien mukaan syksyllä 2019 koko Lyseon yläkoulu siirrettäisiin Kaurialan koululta vapautuviin Myllymäen väistötiloihin. HäSa

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic