fbpx
Kanta-Häme

Oivalluksien Kaninkolossa suru naurattaa

Tapahtui muutamia vuosia sitten. Ohjaaja Juha Rosma selaili yhdysvaltalaisia elokuvalehtiä ja innostui tilaamaan Rabbit Hole -nimisen näytelmän käsikirjoituksen.

– Siinä ei ollut yhtään heikkoa kohtaa. Monesti, kun teema on oikein iso, sen käsittely voi olla mahtipontista ja osoittelevaa, mutta tässä ei ollut mitään teennäistä. Jokainen tunnistaa reaktion tuolla sisällä, sanoo Rosma ja taputtaa kädellä rintakehäänsä.

Rabbit Hole nähtiin ensimmäisen kerran näyttämöllä New Yorkissa vuonna 2006. Ensi lauantaina Kaninkolo saa Suomen kantaesityksensä Hämeenlinnan Teatterin päänäyttämöllä. Suomennus, sovitus ja ohjaus: Juha Rosma.

– Tämä piti tehdä. Komediakirjoittaja David Lindsay-Abaire tarttui siinä kollegan ehdotuksesta teemaan, joka tuntui hänestä itsestään kaikkein vaikeimmalta.

– Olen lukenut suurimman osan hänen näytelmistään, mutta tämä on kyllä paras. Selviytymistarina, ja niin älyttömän tosi, suitsuttaa Rosma.

Näytelmän päähenkilöt ovat Becca ja Howie. Nuoren avioparin elämänpiirin kuuluvat myös Beccan pikkusisko, sisarusten äiti sekä nuorimies Jason. Hahmogallerian sanailu on hilpeää, nopeaa ja näennäisen arkista.

Jo tapahtunut suuri tragedia paljastuu katsojalle pikkuhiljaa. Myös henkilöhahmot kehittyvät ja monipuolistuvat vähin erin.

– Luontevuuden alta alkaa löytyä kipupisteitä, sanoo Rosma.

Beccaa näyttelevä Lotta Huitti lähestyy omaa rooliaan intuition kautta.

– Tuskin yleisö saisi enemmän, jos olisin käynyt järjettömän syvissä vesissä. Olen yrittänyt pitää itseni mahdollisimman puhtaana ja auki.

Huitti uskoo, että esityksen jättämän jäljen määrittelee ennen kaikkea katsojan oma historia ja elämäntilanne.

– Tässä näytelmässä surusta löytyy aivan äärettömän kaunis puoli. Toivoisin, että ihmisillä on uskallusta kohdata suru. Sitä ei pitäisi pelätä.

Kaninkoloa on esitetty Yhdysvaltojen lisäksi paljon mm. Briteissä ja Saksassa, mutta sen tunnetuin versio on Nicole Kidmanin tuottama elokuva vuodelta 2010. Australialaisnäyttelijätär sai roolisuorituksestaan lukuisia tunnustuksia, mm. parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden.

Huitti ei ole elokuvaa nähnyt. Rosmalle se on tuttu, mutta hänen mielestään eri estradien vertailu on turhaa.

– Vaikka ei se elokuvakaan hullumpi ollut, hän nauraa.

Ennen kaikkea elokuva- ja tv-ohjaajana ansioituneelle Rosmalle työskentely teatterissa on ollut kiireettömyydessään nautinnollista aikaa.

– Voit puhua kaikessa rauhassa näyttelijöiden, ääni- ja valoihmisten kanssa. Työ rakentuu pikkuhiljaa oikeassa järjestyksessä. Kun prosessi on valmis, jätät näytelmän näyttelijöille ja yleisölle. Luksusta.

Kaninkolon kantaesitys Hämeenlinnan Teatterin päänäyttämöllä lauantaina 3. lokakuuta kello 18.

Menot