Kanta-Häme

Ojenna huomenna käsivartesi Hämeenlinnassa

Huomenna perjantaina voi luovuttaa verta Hämeenlinnassa, kun Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu järjestää verenluovutustilaisuuden.

Tilapäinen verenluovutuspiste palvelee kello 13–18 Hämeen Suojassa osoitteessa Palokunnankatu 12.

Seuraavan kerran Hämeenlinnan alueella järjestetään verenluovutustilaisuus ensi viikon keskiviikkona Hauholla. Veripalvelupiste päivystää tuolloin kello 15–18 Hauhon seurakuntatalolla osoitteessa Kotkontie 1.

Ensi viikon torstaina verta voi luovuttaa Lammilla Konnarin koululla osoitteessa Mommilantie 21.

Erityistä verentarvetta

Yleensä kesällä luovutetun veren tarve on talvikautta vähäisempää, mutta nyt verta on tarvittu sairaaloissa samaan tahtiin kuin muina vuodenaikoina.

Vuosittain arviolta 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkauspotilaiden hoitoon, onnettomuuksien uhreille ja keskosvauvoille.

Näiden lisäksi verta tarvitsevat erityisesti syöpäpotilaat. Yhden syöpäpotilaan hoidon aikana voi tarvita jopa satojen verenluovuttajien apua. Syöpäpotilaita hoidetaan joka päivä, joten verenluovutus on tärkeää joka arkipäivä.

Esimerkiksi kantasolusiirteen saanut lapsipotilas voi tarvita hoidon aikana jopa yli 700 verenluovuttajan apua.

Veripalvelu järjestää yhteensä noin 1 500 verenluovutustilaisuutta vuodessa. Joka arkipäivä tarvitaan lähes 1 000 verenluovuttajaa, ja suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta.

Veripalvelun verkkosivuilla voi tarkistaa ennakkoon soveltuvuutensa luovuttajaksi. Tämä onnistuu myös puhelimitse soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon numeroon 0800 0 5801, joka vastaa arkisin kello 8–17. Soveltuvuus arvioidaan lisäksi ennen jokaista luovutuskertaa.

Hämeenlinnan alueella ei ole pysyvää verenluovutuspaikkaa. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic