Kanta-Häme

Ojoisilla kannatti tarttua toimeen

Tampereentien varressa oli perjantaiaamuna nähtävillä runsaasti iloisia ilmeitä. Paikallaolijoilla oli syytä juhlaan, sillä Ojoisten asukasliikkeen voimallisesti ajama kevyen liikenteen väylä avattiin juhlallisesti.

– Oikein hyvältä tuntuu nyt. Koko ajatus lähti lasten koulutien turvaamisesta, mutta tätä käyttää moni muukin kuin koululaiset. Tämä on osoitus siitä, että kaupunki kuulee asukkaittensa toiveita, iloitsi yksi Pro Ojoinen -yhdistyksen aktiiveista Henna Miettinen.

Hänen lisäkseen Olli Toivanen ja Pertti Laaksonen ovat olleet erityisen tarmokkaita hankkeessa. Noin 200 metrin mittainen osuus jatkaa Tampereentien varteen jo aiemmin rakennettua pyörätietä Härkätien risteykseen saakka.

Vaikka kyseessä on lyhyt pätkä, se helpottaa kulkemista paljon. Asukasyhdistyksen aktiivit toivovat myös, että se kannustaisi samalla muitakin vaikuttamaan valittamisen sijaan.

Myös tilaajajohtaja Päivi Saloranta pitää väylän merkitystä sen pituutta tärkeämpänä.

– Ojoisten asukastoiminta on malliesimerkki muillekin kaupunginosille. Ojoisilla asukkaat ovat yhdessä pohtineet kehitystarpeita ja ajaneet niitä myönteisessä hengessä.

Hän sanoo, että kaupunkilaisilta tulee jonkin verran aloitteita omien kotikulmiensa kohentamiseksi.

– Toiveita pyritään kuuntelemaan, mutta määrärahat ovat rajalliset, Saloranta huomauttaa.

Tampereentien kevyen liikenteen väylän rakentaminen maksaa kaikkiaan noin 175 000 euroa.

Pro Ojoinen -yhdistys teki kunnallisaloitteen Tampereentien kevyen liikenteen väylän jatkamisesta syksyllä 2012. Silloin suunniteltiin Ojoisten koululaisten siirtoa Seminaarin koululle, mikä myöhemmin toteutuikin.

Koululaiset kulkevat Tampereentien vartta pitkin esimerkiksi Hakalanniemen suunnasta Seminaarin koululle. Samoin Ojoisten lastentalon lapset käyttävät samaa reittiä kulkiessaan vaikkapa Hämeen linnan ympäristöön, linnanpuistoon tai kirjastoon.

Puuttuvan kevytväylän takia lasten on pitänyt ylittää vilkas Tampereentie kahdesti.

Väylän avasi kaupunginjohtaja Timo Kenakkala yhdessä tokaluokkalaisen Saara Rekolan kanssa. Seminaarin koulun alaluokat toimivat Ojoisten lastentalossa ja lapset siirtyvät 3. luokalle Seminaarin tiloihin.

Henna Miettinen toivoo, että uusi väylä lisäisi pyöräilyä alueella.

– Kaupunginjohtajahan tuli Oulusta, joka on tunnettu pyöräilykaupunki. Toivottavasti hän pystyy levittämään samaa innostusta tänne, Miettinen sanoo.

Nauhan leikkaamisen jälkeen Ojoisten lastentalon 3–5-vuotiaat päiväkotilapset sekä tokaluokkalaiset kajauttivat yhdessä Liikennelaulun. Sen jälkeen lapset suorittivat avauskävelyn.

Kevytväylällä työt jatkuvat ainakin kesäkuulle, eli sen aidat suljettiin uudelleen saman tien avausseremonioiden jälkeen. Avaustilaisuus haluttiin järjestää jo keväällä eli ennen kesälomia, vaikkei väylä olekaan vielä aivan valmis.

– Alue maisemoidaan vielä kevään aikana ja päällystetään myös, mainitsi Olli Toivanen, joka kertasi väylän syntyvaiheita.

Samalla Tampereentien varren vesi- ja viemäriputket on uusittu. Kevytväylän kohdalla maanomistaja on Senaatti-kiinteistöt, jonka kanssa väylän rakentamisesta sovittiin. HÄSA

Päivän lehti

30.3.2020