Kanta-Häme Hämeenlinna

Ojoisilla taistellaan taas lähipalveluiden puolesta – Asukasillassa juhlitaan 30 vuotta täyttävää terveysasemaa

Sairaanhoitaja Tuula Mäenpää on työskennellyt 30 vuotta Ojoisten terveysasemalla. "Hän on melkein kuin äiti meille ojoislaisille", kansalaisliikkeen puuhamies Olli Toivanen sanoo. Kuva: AP Sarjanto
Sairaanhoitaja Tuula Mäenpää on työskennellyt 30 vuotta Ojoisten terveysasemalla. "Hän on melkein kuin äiti meille ojoislaisille", kansalaisliikkeen puuhamies Olli Toivanen sanoo. Kuva: AP Sarjanto

Vanhan vankilasairaalan rakennuksessa Veteraanipolku ykkösessä on monien ojoislaisten mielestä kaupungin parhaat ja sujuvimmat perusterveyspalvelut. Ojoisten terveysasema on tärkeä osa kulmakunnan elämää, mutta se on ollut lakkautusuhan alla jo pitemmän aikaa.

– Hässäkkä alkoi vuonna 2010 ja silloin perustettiin Pro Ojoinen, jonka nimissä olemme taistelleet hyvässä hengessä terveysaseman säilyttämiseksi, kansalaisliikkeen vetäjä Olli Toivanen kertoo.

– Terveydenhuollon supistuksia on taas kiikarissa, mutta toivomme, että asukkaiden mielipiteitä kuunnellaan.

Kymmenen vuotta sitten Pro Ojoinen keräsi terveysasemansa puolesta adressin, mutta tällä kertaa siihen ei ryhdytä.

– Saimme aikoinaan kasaan 2574 nimeä ja ne valtakirjat ovat voimassa edelleen, Toivanen tuumaa.

30-vuotisjuhlat

Pro Ojoinen järjestää 4. huhtikuuta Ojoisten Lastentalossa asukasillan, joka on samalla myös terveysaseman 30-vuotisjuhla. Paikalle ovat saapumassa muiden muassa kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio ja terveysjohtaja Jukka Lindberg.

Lähipalvelun historiasta ja käytännön kokemuksista kertoo sairaanhoitaja Tuula Mäenpää, joka on työskennellyt Ojoisten terveysasemalla sen perustamisesta lähtien.

– Tulin tänne vuonna 1990 terveyskeskusavustajaksi. Töitä oli paljon, mutta se oli mielekästä. Siihen aikaan oli mahdottomasti paperin pyöritystä ja ajanvaraukset tehtiin puhelimessa, Mäenpää muistelee.

– Avustin lääkäreitä toimenpiteissä, huolehdin välinehuollosta ja tilasin lääkkeitä. Alusta asti meillä on ollut täällä moniammatillinen tiimi, jossa on aina pystynyt kysymään neuvoa toisilta.

Matala kynnys

2000-luvun alussa Mäenpää kouluttautui työn ohessa sairaanhoitajaksi. Neljä viimeistä vuotta hän on ollut osa-aikaeläkkeellä.

– Työyhteisö on aina ollut kannustava. Päivääkään en vaihtaisi pois ja siksi olen täällä vielä yliajalla, hän sanoo.

Mäenpää sanoo ymmärtävänsä kaupungin taloudellisen tilanteen hyvin, mutta toivoo terveysaseman säilyvän Ojoisilla.

– Täällä on kynnys matalalla ja jatkuvuuden tunnetta. Asiakkaiden kanssa päästää heti asiaan, kun meillä on ennestään kokonaiskuva potilaasta. Tämä on hyvin toimiva yksikkö.

Lähipalvelut voimavarana

Toivasen mielestä lähipalvelut ovat asuinalueelle suuri voimavara, jolla on kauaskantoisia seurauksia. Ihmiset haluavat muuttaa Ojoisille, jos palveluiden saaminen on varmistettu.

– Terveysasemalla on ollut suuri merkitys esimerkiksi maahanmuuttajien hyvässä kotoutumisessa, Toivanen uskoo.

– Lisäksi täällä on kaksi isoa vammaisten vuokrataloa, joiden asukkaille jonnekin muualle meneminen tarkoittaa käytännössä koko päivän reissua. Unohtaa ei sovi myöskään ikäihmisiä, jotka tällä hetkellä pääsevät vielä vastaanotolle omin avuin. Entäs sitten, jos terveyspalvelut viedään keskustaan tai vaikkapa Ahvenistolle?

Asukasilta ja terveysaseman 30-vuotisjuhla ti 4.2. klo 17 Ojoisten Lastentalossa (Mäyräntie 3).

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 29.1.2019.

Menot