Kanta-Häme

OKM palkitsi Harri Huhtamäen ja Ilari Aallon

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen luovutti tänään vuoden 2016 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot.

Elämäntyöpalkinnon sai filosofian maisteri, teatteriohjaaja, radiotuottaja Harri Huhtamäki uraauurtavasta tiedonjulkistamisesta dokumentaarisen radiotaiteen keinoin sekä Radioateljeen perustamisesta.

Perusteluissa sanotaan, että hämeenlinnalainen Huhtamäki on haastanut käsitykset siitä, mitä kuunnelma, dokumentti, äänitaideteos tai tietoa välittävä radio-ohjelma voi olla, ja omalla esimerkillään luonut uutta ajattelua suomalaiseen radiotuotantoon ja tiedonvälitykseen vuosikymmenien ajan.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Elämäntyöpalkinnot ovat suuruudeltaan 20 000 euroa ja muut palkinnot 15 000 euroa.

Palkintoja tiedonjulkistamisesta myönnettiin seitsemän. Hämeenlinnalaislähtöinen arkeologi, tietokirjailija Ilari Aalto ja artesaani Elina Helkala saivat tiedonjulkistamispalkinnon teoksesta Matkaopas keskiajan Suomeen.

Aallon kirjoittama ja Helkalan kuvittama Matkaopas keskiajan Suomeen perustuu tiukasti uusimpaan tutkimukseen. Perusteluissa mainitaan, että tekijät johdattavat kekseliäästi lukijan turistioppaan tavoin ”matkalle” keskiaikaiseen maailmaan.

Muut palkitut ovat ylilääkäri, dosentti Peter J. Boström teoksesta Eturauhasen sairaudet – ennaltaehkäisy, tutkimukset ja hoito, professori Heikki Hiilamo teoksesta Hyvinvoinnin vakuutusyhtiö – Mistä sote-uudistuksessa on kysymys?, professori Pertti Saurola, intendentti Jari Valkama, filosofian maisteri William Velmala, akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen, ornitologi, lintukirjailija, dosentti Esa Lehikoinen, filosofian tohtori, suunnittelija Markus Piha, maa- ja metsätaloustieteen maisteri, metsänhoitaja Petri Sola, kuvittaja Dick Forsman ja graafinen suunnittelija Harri Sulonen teoksesta Suomen rengastusatlas I – II, elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija Ville Suhonen dokumenttielokuvasta Ompelijatar , biologi, tietokirjailija Helena Telkänranta teoksesta Millaista on olla eläin?, filosofian tohtori Maria Vainio-Kurtakko, dosentti Henrika Tandefelt, filosofian tohtori Elisabeth Stubb, suunnittelija Johan Kylander, tietojärjestelmäpäällikkö Dennis Stolt, koordinaattori Tove Ørsted ja digitalisoija Tuuli Toivola verkkopalvelusta Albert Edelfelts brev. HÄSA

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic