fbpx
Kanta-Häme

Oksat kaartuvat vadelmien painosta

Vadelmat kypsyivät tänä vuonna nopeasti ja aikaisin.

Hämeenlinnalainen marjanviljelijä Juhani Juppala toivoo, että rankkasateet pysyvät loitolla. Sade hakkaisi kypsät vadelmat nopeasti maahan.

Hedemän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo kertoo, että vadelmia kypsyy nyt nopeassa tahdissa lähes koko maan viljelmiltä. Seuraavat viikot ovat vadelman pääsatokauden aikaa.

Juppalan mukaan tilan vadelmat kypsyvät yleensäkin viikon pari ennen vadelman pääsatokautta.

Marjatilan viljelemä Preussen on aikainen vadelmalajike. Lisäksi hiekkainen maa sopii vadelmille, sillä se läpäisee vettä hyvin.

Marjoja voi käydä itse poimimassa Juppalan tilalla. Juppala kertoo, että tavallisesti poimijat keräävät kerralla 2–3 kiloa marjoja.

Poimijoita käy yhtenä päivänä yleensä alle 10. Juppala kertoo, että tilalle sopisi samana päivänä jopa 20–30 poimijaa.

Tilalla on viljelty marjoja 40 vuotta, joista 35 vuotta vadelmaa.

Juppala kertoo, että nykyään ihmiset ostavat enemmän marjoja valmiiksi poimittuina. Lisäksi marjoja ostetaan pienempiä määriä kuin ennen.

Avomaalla kasvavaa vadelmaa Juppala kuvailee vähän työlääksi kasviksi, sillä kaksivuotisen kasvin vanhat oksat täytyy kitkeä pois satokauden päätyttyä, mutta uudet täytyy säästää.

– Helppoahan vadelmaa olisi hoitaa, jos voisi raivaussahalla vetää kaiken matalaksi.

Avomaaviljelyn lisäksi vadelmaa viljellään kausihuoneissa eli tunneleissa.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton mukaan vadelman viljely on lisääntynyt nopeasti kausihuoneissa. Kausihuoneissa satokausi jatkuu syyskuulle, ja marjoja voi poimia sateisinakin päivinä. HäSa

Menot