Kanta-Häme

Matkamotoristit nikkaroivat Oksjärven alueelle yhteensä 100 linnunpönttöä

Forssan Matkamotoristit vastasivat haasteeseen.
Forssan Matkamotoristit ry:n Pertti Koivusalo ja toukokuussa 14 vuoden iän saavuttava Otus-koira viihtyvät luonnossa. KUVA: Elisa Juhala

Forssan Matkamotoristit ovat ottaneet tavoitteekseen nikkaroida 100 linnunpönttöä Oksjärven alueelle.

– Idea tempaukseen lähti viime kesäkuussa, kun kokoonnuimme kerhon kanssa Oksjärvellä. Mukana oli myös vanha ystäväni, 1970-luvulta Keniassa asunut Reijo Hakanen, joka on lintuharrastaja sekä koulutukseltaan biologi, Pertti Koivusalo kertoo.

Hakanen oli kuljeskellut mielenkiinnosta Oksjärven metsissä ja todennut linnunpönttöjen olleen surkeassa kunnossa.

– Ne olivat järkyttävän huonossa kunnossa. Hän heitti haasteen, että vuoden päästä täällä pitäisi olla 100 uutta pönttöä, ja otimme kerhon kanssa haasteen vastaan.

 

Matkamotoristit kokoontuvat 19. tammikuuta nikkaroimaan yhdistyksen jäsenen Jouko Hurjasen kodin yhteyteen pönttötalkoisiin.

– 100 pönttöä on tarkoitus sijoittaa juuri Oksjärven alueen metsiin joskus maaliskuun aikana.

Koivusalolle pönttöjen nikkaroiminen on tuttua puuhaa. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna hän osallistui Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan, jolla etsittiin turvallisia pesäkoloja linnuille.

– Kymmenkunta pönttöä tuli nikkaroitua kotimme yhteyteen Sukulaan. Asukkaitakin ne ovat saaneet. En ole itse lintuharrastaja, mutta ruokin ja seurailen niitä pihapiirissä.

Pönttöjen nikkaroinnin lisäksi on tärkeä myös huoltaa pönttöjä vuosittain.

– Linnutkin niitä putsaavat, mutta pesintäajan jälkeen pöntöt kaipaavat huoltoa, joten tämän vuoksi niissä tulisi olla yksinkertainen kiinnitys ja pönttö tulisi olla avattavissa.

 

Forssan Matkamotoristit ry on forssalainen moottoripyöräkerho, jonka jäsenet harrastavat moottoripyöräilyä sen eri muodoissa, liikenneturvallisuutta edistäen. Yhdistys juhli viime vuonna 40-vuotistaivaltaan.

– Yhdistyksellä on noin 140 jäsentä, joista aktiivisia jäseniä on joitakin kymmeniä. Jäseniämme on seutukunnan lisäksi Helsingistä Kuusamoon.

Koivusalo itse on ollut yhdistyksen jäsen vuodesta 2002, jolloin hän muutti Tammelaan. HäSa

Päivän lehti

27.2.2020