Kanta-Häme

Oleskeluluvan saaneet etsivät asuntonsa itse

Hämeenlinnaan on muuttanut tämän vuoden puolella 110 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa.

Kaupungin tilastoista selviää, että kun myös kiintiöpakolaiset ja perheenyhdistämisen kautta Suomeen tulleet lasketaan mukaan, on joukko kasvattanut kaupungin väkilukua lokakuun alkuun mennessä 150 hengellä.

Määrä on pienempi kuin alkuvuonna ounasteltiin.

– Tilanne elää jatkuvasti, ja myönteisten lupien määrä on vasta nyt alkanut näkyä. Arvioisin, että lopullinen määrä tänä vuonna voisi olla noin 250 tai siitä ylöspäin, sanoo johtava sosiaalityöntekijä Tiina Hofström kaupungin pakolaisten vastaanotosta.

Syyrian tilanne ei ole vielä näkynyt tilastoissa.

Valtaosa kaupunkiin muuttaneista turvapaikkapäätöksen saaneista on lähtöisin Irakista ja Afganistanista.

Tulijoiden joukossa on sekä yksin asuvia naisia että miehiä, mutta myös perheitä. Valtaosa kaupunkiin muuttaneista on asettunut sinne, missä palvelut ovat parhaiten saatavilla eli ydinkeskustaan sekä kaupungin länsi- ja itälaidoille.

Alkuvuonna kaupunkiin asettuminen kangerteli, koska sopivia asuntoja ei ollut tarpeeksi tarjolla. Tiina Hofströmin mukaan tilanne on helpottunut vuoden mittaan ja suma on purkautunut.

– Asunnot he joutuvat hankkimaan itsenäisesti ja lähinnä yksityisten markkinoiden kautta. Me emme auta asunnon etsimisessä kuin erikoistapauksissa.

Oleskeluluvan saaneet ovat Kanta-Hämeessä asettuneet asumaan niille paikkakunnille, joihin on perustettu vastaanottokeskuksia – käytännössä siis Hämeenlinnaan ja Forssaan.

Forssaan on muuttanut pysyvästi lokakuun alkuun mennessä 26 oleskeluluvan saanutta.

Forssan vastaanottokeskuksesta kerrotaan, että syyskuun 2015 jälkeen kaikkiaan 59 keskuksessa asuneelle on myönnetty oleskelulupa.

Maahanmuuttokoordinaattori Milla Elo Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä arvelee vaikutusta olevan myös maahanmuuttoviraston linjauksella.

Migrin mukaan vastaanottokeskukset saavat avustaa asunnon etsimistä vain oman ely-keskuksen alueella. Tästä huolimatta valtaosa Forssaan jääneistä on etsinyt asuntonsa itsenäisesti vapailta markkinoilta.

Riihimäellä ei vastaanottokeskusta ole, mutta sinne on muuttanut Hämeen ely-keskuksen tietojen muutamia oleskeluluvan saaneita.

– Turvapaikkapäätöksiä on alkanut tulla nyt oikeastaan vasta parin kuukauden sisään. Suurin osa päätöksistä on kielteisiä. Käsittääkseni kielteisistä päätöksistä valitetaan, sanoo työvoimapalveluasiantuntija Anita Salonen Hämeen ely-keskuksesta.

Hämeen-elykeskus ei ole lähtenyt sopimuksissa lukumääräisesti määrittelemään, minkä verran niistä pitäisi löytyä asuntoja oleskeluluvan saaneille.

Itsenäinen muutto onkin Salosen mukaan todettu kuntapaikkoja toimivammaksi ratkaisuksi. Käytännöt saattavat vaihdella elyittäin. HÄSA

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic