Kanta-Häme

"Olet halveksittava lespo!"

Kansanedustajilla on tällä viikolla ollut täysi työ kahlata läpi heille saapuneita tekstiviestejä ja sähköposteja. Ennen perjantaina iltapäivällä tapahtuvaa äänestystä niin tasa-arvoisesen avioliittolain kannattajat kuin vastustajatkin yrittävät vaikuttaa edustajiin.
 
Pyysimme muutamia kansanedustajia lähettämään esimerkkejä heille nyt satavasta palautteesta. Koska osa viesteistä on hyvin henkilökohtaisia ja yksityiseksi tarkoitettuja, olemme poistaneet viitteet lähettäjistä ja vastaanottajista.
 
Kuukausia jatkunut viestivyöry muuttui todelliseksi tsunamiksi tällä viikolla.
 
– Postin määrä räjähti maanantaina, kun Helsingin Sanomat asiaa minulta kysymättä leimasi minut vielä kannastani epävarmaksi. Viestejä on tullut etenkin lain kannattajilta ja monet sateenkaariperheissä kasvaneet ovat halunneet jakaa kokemuksiaan. Mutta sitten on myös hyvin paljon näitä vastustajien alatyylisiä homo-persereikä-sperma-viestejä, kansanedustaja kertoo. 
 
Haastatteluhetkellä hänellä oli yli 400 sähköpostia odottamassa lukemista ja lisää saapui koko ajan. 
 
Alatyyliin kuuluu myös se, että Raamatulla lyödään surutta ja moni vastustaja toivottaa lain kannattajat suoraan helvetin liekkeihin palamaan.
 
– Lisäksi minua toivotaan raiskausten kohteeksi, eräs uutta lakia julkisesti kannattanut kansanedustaja hämmästelee.
 
– Itseäni mietityttää, että miten nämä ihmiset (vastustajat) näin voimakkaasti asian kokevat ja mitä se on heiltä pois, toinen lain puolesta äänestävä kansanedustaja pohtii. 
 
Masinointi ärsyttää
Kansanedustajien saamat viestimäärät vaihtelevat suuresti. Kannastaan epävarmoille sataa käännytysyrityksiä ja leirinsä jo valinneille tulee sekä kiitoksia että haukkuja.
 
Kansanedustajat muistuttavat, että iso osa palautteesta on kaikesta huolimatta asiallista. Toistuvia teemoja ovat huoli avioliiton merkityksestä ja lapsista. Huolet ovat yhteisiä molemmille osapuolille, mutta ihan eri perusteilla.
 
Viestien perusteella monella samaa sukupuolta olevalla parilla on myös jo hääsuunnitelma valmiina, jos laki hyväksytään. 
 
Vastaavia viestivyöryjä on kansanedustajien mukaan saapunut harvoin. Aiemmin kansaa kuohuttivat näin paljon tekijänoikeuslaki, turkistarhauskielto sekä ehdotus sairaanhoitajien pakkotyölaista vuonna 2007. Keinot ovat nytkin samat.
 
– Paljon tulee masinoituja viestejä, eli ihan sama teksti tulee uudestaan ja uudestaan keskellä yötäkin, eräs kansanedustaja kertoo.
 
Hänen mukaansa tässä mittakaavassa massapostitetut viestit alkavat jo toimia asiaansa vastaan. (HäSa)