fbpx
Kanta-Häme

Oletko nähnyt tämän merkin? Kieltoa rikotaan usein.

 

Viipurintien varressa pääterveysaseman pihassa pönöttää liikennemerkki, joka jää monilta huomiotta. Merkki, joka kieltää ajamasta parkkipaikalta moottoriajoneuvolla Viipurintielle. Lisäkilvissä lukee selvällä suomenkielellä “läpiajo kielletty, poistuminen Hämeentien kautta”.
 
Maanantaiaamuna parkkipaikalta Viipurintielle kohti keskustaa karautti surutta ainakin 10 autoa – puolen tunnin aikana. Toki samassa ajassa alueelta poistui ohjeen mukaisesti Hämeentielle myös mallikansalaisia, sinivalkoisten nuolimerkkien viitoittamaa reittiä pitkin.
 
Joidenkin mielestä kieltomerkki on liian korkealla, ja sitä on vaikea nähdä. Keltainen on kuitenkin hyvä huomioväri joka takuulla erottuu. Ehkäpä vieressä oleva pyöräilijöistä varoittava kolmio hämmentää autoilijoita. Kyse voi olla myös piittaamattomuudesta.
 
Komisario Kari Pitkänen Kanta-Hämeen poliisista luonnehtii joka tapauksessa kieltomerkkiä yksiselitteiseksi. 
 
– Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty -merkki tarkoittaa vain ja ainoastaan, ettei siitä saa ajaa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla.
 
Pitkäsen mukaan merkki on paikoillaan syystä.  Pelti on ryskynyt monesti vilkkaalla Viipurintiellä.
 
– Parkkipaikalta suoraan Viipurintielle pyrkivät autoilijat vaarantavat erityisesti kevyen liikenteen väylää pitkin kiitävät pyöräilijät. Väylälle pysähdytään kärkkymään vapaata tietä sen takia, kun ei kiireessä jakseta kiertää Hämeentien liikennevalojen kautta.
 
Ei toivottua vaikutusta
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin käyttöpäällikön Sakari Saarisen mukaan kieltomerkki on ollut paikoillaan lisäkilpineen ainakin kaksi vuotta, joten uudenkarheudesta ei voi olla kyse.
 
– Autoilijoiden ja pyöräilijöiden yhteentörmäyksien takia pyysimme aikanaan kaupungilta turvallisempaa suunnitelmaa risteykseen. Autokolareita olen nähnyt siinä vain kaksi ennen merkin ilmestymistä.
 
Kieltomerkillä ei ole ollut kuitenkaan aivan toivottua vaikutusta. 
 
– Aika monta veijaria siitä on mennyt. Jotkut ovat väistäneet kieltomerkin ajamalla Viipurintielle terveyskeskuksen pääovien kautta. Se reitti on tarkoitettu vain huoltoliikenteelle, tosin taksitkin suhailevat siitä välillä mennen tullen.
 
Liikennevirtaa ovat saattaneet hieman rauhoittaa opasteet, jotka viitoittavat poistumaan parkkipaikalta Hämeentielle.
 
– Toivomuksena olisi, että Hämeentiellä olisi nuolivalot tai jopa ylimääräinen kaista oikealle kääntyville. Liikenne soljuisi mukavasti keskustaan päin.  Katsomme kuitenkin kaupungin väen kanssa reitit tammikuussa pidettävässä palaverissa tarkemmin, Sakari Saarinen sanoo.

Menot