fbpx
Kanta-Häme

Oliko Sipilän raju leikkauslista vain bluffia? Tutkija ei usko uusiin neuvotteluihin

Oliko Juha Sipilän (kesk) hallituksen raju leikkauslista vain shokkihoitoa, jolla työmarkkinajärjestöt heräteltiin nousemaan poteroistaan ja tinkimään omista tavoitteistaan?

Ainakin leikkauslista herätti työmarkkinajärjestöt.

STTK ja Akava ilmoittivat tänään olevansa valmiita aloittamaan uudelleen yhteiskuntasopimusneuvottelut, jotka ovat jo kahdesti kariutuneet.

SAK:n sisältä Metallin puheenjohtaja Riku Aalto kertoi olevansa valmis harkitsemaan neuvotteluja uudelleen.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ei kuitenkaan usko, että leikkauslistalla oli tarkoitus bluffata työmarkkinajärjestöt takaisin neuvottelupöytään.

– Sipilä yritti kahteen kertaan yhteiskuntasopimusreittiä ja epäonnistui. Hallituksella on poliittisen omanarvontunnon kannalta aika pitkä matka siihen, että lähdetään uudestaan kokeilemaan, kun ollaan jo kahteen kertaan epäonnistuttu.

Jokisipilä muistuttaa, että viimeksi, kun yhteiskuntasopimuksesta yritettiin neuvotella, yksimielisyys ei ollut lähelläkään.

– Silloin eri osapuolet jämähtivät siihen, että keskusteltiin siitä, mistä pitäisi keskustella. Neuvotteluvaiheeseen ei päästy kunnolla lainkaan.

Jokisipilä jatkaa bluffauskortin alasampumista sanomalla, että hallitus on ilmiselvästi selvittänyt etukäteen erilaisten leikkausten ja muutosten perustuslaillisuuden, kun se on tullut ulos täsmällisen listan kanssa.

– Hallitus on siis aidosti valmistautunut siihen, ettei yhteiskuntasopimusta synny.

Hallituksen päätös nuijia viiden prosentin kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävät toimet lainsäädännön kautta on historiallinen irtautuminen kolmikantasysteemistä.

Jokisipilä pitää positiivisena, että Sipilän hallitus uskaltaa käyttää valtaa. Samalla hän muistuttaa, että hallituspuolueista kokoomus ja keskusta pitivät jo vaalien aikaan esillä lupauksia talouskasvun stimuloimisesta ja tuottavuuden parantamisesta.

– Nyt ne lupaukset ovat konkretisoituneet. Hallitus nojaa vaaleissa saamaansa mandaattiin ja käyttävät poliittista valtaa.

– Siitähän [Jyrki] Kataisen ja [Alexander] Stubbin hallitusta kritisoitiin, etteivät he uskaltaneet tehdä tarvittavia päätöksiä.

Hallitus kertoi tiistaina, että se aikoo leikata julkisen sektorin lomia, muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi, puolittaa ylityökorvaukset, vähentää sunnuntaikorvauksia ja muuttaa loppiainen ja helatorstai palkattomiksi vapaapäiviksi.

Menot