fbpx
Kanta-Häme

Olipa kerran pitkätukkainen tyttö

Kirjanjulkistusjuhla yli 400-paikkaisessa loppuunmyydyssä salissa ja laaja kiertue ympäri Suomenmaata; kirjailija Sofi Oksasen uuden Norma-romaanin ilmestymisestä on totta totisesti tehty Tapaus.
 
– Vastaavaa ei voisi toteuttaa kenen tahansa kirjailijan kanssa, tuottaja Milla Palovaara Like Kustannuksesta myöntää. Sofi Oksasen kaltaisen menestyskirjailijan kohdalla se onnistuu.
 
Kustantamon edelliset suuret juhlallisuudet olivat kolmisen vuotta sitten, kun Oksasen romaani Kun kyyhkyset katosivat julkistettiin Virossa. Samaan saumaan osui kirjailijan Puhdistus-romaaniin perustuvan elokuvan Viron-ensi-ilta.
 
Viron lähihistoriaa valottava Puhdistus voitti muun muassa Finlandia-palkinnon sekä lukuisan määrän kansainvälisiä palkintoja. Kun kyyhkyset katosivat oli puolestaan ilmestymisvuotenaan Suomen myydyin kotimainen kirja.
 
Odotukset uutta Norma-romaania kohtaan ovat siis olleet korkealla.
 
Kirjan sisältöä on ennakkotiedoissa pantattu kirjailijan toiveesta kuin valtionsalaisuutta. Myös Lännen Medialle antamassaan haastattelussa Oksanen vastaili niukkasanaisesti kirjaansa koskeviin kysymyksiin.
 
Se kuitenkin tiedetään, että Norma eroaa täysin aiemmista Viro-sarjan teoksista.
 
Norma Rossi on omalaatuinen nainen, jolla on yliluonnollisia kykyjä ja poikkeuksellisen nopeasti kasvavat hiukset. Hän vie lukijan petosten ja vainoharhaisuuden sekavaan maailmaan.
 
Oksanen on haluton analysoimaan, onko kyseessä jännitystarina, rikostarina, maaginen kertomus vai yksinkertaisesti kuvaus mieleltään järkkyneen ihmisen maailmasta.
 
– En ajattele kirjoittaessani genrejä. Lukija saa minun puolestani lukea tekstin miten haluaa, hän sanoo.
 
Kirja sai alkunsa, kun Oksaselta pyydettiin vuonna 2013 novellia, joka sopisi eri maiden antologioihin.
 
– Siitä tulikin sitten romaani, hän kertoo. 
 
Teos on tähän mennessä myyty kymmenelle kielialueelle.
 
Kirjan ajankohtaisiksi aiheiksi Oksanen valitsi hiuskaupan ja kansainvälisen kohtukaupan. Ne ovat kaksi ”teollisuudenalaa”, joita ei säädellä mitenkään.
 
– Lapsesta asti yksi lempisaduistani on ollut (Grimmin) “Tähkäpää”. Ajattelin, että moderni versio Tähkäpäästä voisi olla aikuisten satu. Tarina, jota en muuten kirjoittaisi, hän sanoo.
 
Sadussa Tähkäpää-tytön hiukset kasvavat niin pitkiksi, että palmikkoa pitkin voi kiivetä linnan torniin. Myös Norma Rossin hiukset tuntuvat elävän omaa elämäänsä.
 
Hiukset on useissa kulttuureissa nähty voiman ja hedelmällisyyden symbolina.
 
Sofi Oksanen kertoo olleensa aina kiinnostunut hiuksista ja hiusten kulttuurihistoriasta. Niinpä hänellä oli aiheesta runsaasti ennakkotietoa.
 
– Kaikki, mitä kirjassa on kirjoitettu hiuspidennyksistä ja hiuskaupasta, on päähenkilön hiuksia lukuun ottamatta totta, hän sanoo.
 
Kirjassa kansainvälisestä hiuskaupasta välittyy melko epäeettinen kuva. Pitäisikö naisten siis luopua muodikkaista hiuspidennyksistä?
 
Oksasen mielestä ei missään nimessä.
 
– Pitäisi vain maksaa hiuksista se, minkä ne oikeasti maksavat. Nykyään bisnes perustuu puhtaasti riistolle, hän sanoo.
 
Sofi Oksanen kiertää loppusyksyllä Naisten Pankin järjestämissä keskustelutilaisuuksissa muun muassa Rovaniemellä, Oulussa, Tampereella, Raumalla, Vaasassa ja Porissa.
 
Tarkoitus on keskustella kirjan teemoista. Mistä kirjailijan mielestä pitäisi siis puhua? Hiuskaupasta? Hulluudesta? Maagisesta realismista?
 
– En johda keskustelua, eikä minun ole tarkoitus antaa lukuohjeita. Juontajat tekevät kysymyksiä, Oksanen kuittaa.
 
Kirjailija esiintyy lokakuussa myös Turun ja Helsingin kirjamessuilla. LM–HäSa

Menot