Kanta-Häme

Olisitko valmis vuokraamaan petivaatteesi? – Siinä yksi näkökulma tekstiilien eettiseen kuluttamiseen

Tekstiilien kierrätys ja vastuullinen kulutttaminen olivat esillä Hämeenlinnassa järjestetyssä Tekstiilit uusiks 2019 -tapahtumassa.
Vanajaveden Opiston Jaakonkadun tiloissa Hämeenlinnassa vietettiin lauantaina Tekstiilit uusiks 2019 -tapahtumaa, jonka yhtenä ohjelmanumerona oli kierrätysmuotinäytös. Mallin asu on tehty käytetyistä rintaliiveistä. Kuva: Tomi Vesaharju
Vanajaveden Opiston Jaakonkadun tiloissa Hämeenlinnassa vietettiin lauantaina Tekstiilit uusiks 2019 -tapahtumaa, jonka yhtenä ohjelmanumerona oli kierrätysmuotinäytös. Mallin asu on tehty käytetyistä rintaliiveistä. Kuvat: Tomi Vesaharju

Tekstiilien kierrätys ja jatkojalostus ovat harppaamassa askeleen eteenpäin, kun Turussa käynnistyy pilottihankkeena ensi vuonna poistotekstiilien käsittelylaitos.

Kyseessä on yksi valtakunnallisen Telaketju-hankkeen kakkosvaiheen projekteista.

– Tavoitteena on, että jatkossa siellä pystyttäisiin käsittelemään koko Suomen poistotekstiilit viimeistään siinä vaiheessa, kun tekstiilijätteen keräysvelvoite tulee voimaan vuonna 2025. kertoo Telaketju-hankeen projektityöntekijä Ilona Engblom Turun ammattikorkeakoulusta Hämeen Sanomille.

Hän oli lauantaina luennoimassa Telaketju-hankkeen ajankohtaisista kuulumisista Hämeenlinnassa järjestetyssä Tekstiilit uusiks 2019 -tapahtumassa, jonka järjestävät Vanajaveden Opisto, Ammattiopisto Tavastia, Valkeakoski-opisto ja Wahren-opisto.

Projektityöntekijä Ilona Engblom kertoo, että Telaketju-hankkeen kakkosvaiheessa pyritään löytämään uusia liiketoimintamalleja tekstiilituotannolle. Yleistavoitteena on pyrkiä vähentämään poistotekstiilijätettä. Kuva: Tomi Vesaharju
Projektityöntekijä Ilona Engblom kertoo, että Telaketju-hankkeen kakkosvaiheessa pyritään löytämään uusia liiketoimintamalleja tekstiilituotannolle. Yleistavoitteena on pyrkiä vähentämään poistotekstiilijätettä.

Tavoitteena käsitellä poistotekstiilit Suomessa

Käsittelylaitokseen toimittavat poistotekstiilejä kaikki kunnalliset jätehuoltoyhtiöt.

– Pyrkimyksenä on, että työ ja materiaali jäisivät Suomeen, eikä tekstiilijätettä tarvitsisi kuljetella täältä Ruotsiin tai muualle käsiteltäväksi.

Aluksi käsittelylaitokseen tulee vain yksi pilottilinjasto, johon tulee poistotekstiilien esikäsittely eli koneellinen lajittelu kuidunavaukseen asti. Avattu kuitu lähtisi sen jälkeen jatkojalostukseen.

Hankkeessa on mukana omalla kehitysprojektillaan muun muassa Pure Waste Textiles, joka valmistaa tekstiilijätteestä uusia vaatteita.

Kodintekstiilejä voisi myös vuokrata

Sen lisäksi, että Telaketju-hanke perää vastuullisuutta paitsi tekstiilituotantoon se pyrkii edistämään myös vastuullista kuluttamista.

Yksi muoto voisi olla kodintekstiilien vuokrauspalvelu.

Ideana on, että asiakas ei itse omista esimerkiksi petivaatteita, vaan hän maksaa niistä kuukausimaksun. Turussa on käynnissä kokeilu, jossa palveluntarjoaja eli siivousliike vaihtaa petivaatteet kotisiivouksen yhteydessä ja huolehtii niiden pesusta ja huollosta ja korvaa rikkinäiset uusilla. Asiakkaan ei siten tarvitse omistaa petivaatteita eikä säilyttää niitä kaapeissaan.

– Toimintamallina tämä periaatteessa kiinnostaa ihmisiä, mutta ovatko he valmiita maksamaan tällaisesta palvelusta ja omaksumaan uudenlaista ajattelua. Todennäköisesti se vaatii vielä aikaa ja asian sulattelua, Ilona Engblom näkee.

Vaatii kuluttajien ajattelun muuttamista

Telaketju-hanke pyrkiikin kartoittamaan kuluttajien mielipiteitä erilaisilla kuluttajakyselyillä.

– Haluamme tietää, miten ihmiset suhtautuvat näihin uusiin liiketoimintamalleihin ja palveluihin ja olisivatko he valmiita ostamaan vähemmän ja nykyistä kestävämpiä mutta tavallista kalliimpia tekstiilejä.

– Tavoitteena on saada fokus pois kuluttamisesta ja omistamisesta ja suunnata se uudenlaiseen ajatteluun, Engblom toteaa.

Tärkeänä Ilona Engblom näkee myös vaikuttamisen lainsäädäntöön.

– Kierrätetylle materiaalille täytyy tehdä standardit, jotta uudelleenkäyttäjät tietävät, millaista materiaalia he saavat.

Taustalla VTT-vetoinen hanke

Telaketju-hankkeen tehtävänä on luoda Suomeen tekstiilikiertotalouden ekosysteemi ja kehittää siitä kannattavaa liiketoimintaa.

Hanketta vetää Teknologian tutkimuskeskus VTT oy, ja muina tutkimuslaitoksina ovat mukana Turun ja Lahden ammattikorkeakoulut. HÄSA

 

Oikaisu 9.9.2019 kello 16.16: Jutusta korjattu, että Pure Waste Textiles olisi jatkojalostajana käsittelylaitoksessa. Pure Waste on todellisuudessa mukana hankkeessa omalla kehitysprojektillaan.

Päivän lehti

18.1.2020