Kanta-Häme

Olympialaiset alkavat, arkkitehdit valmiina

Arkkitehtitoimisto Kaipaisen toimistossa on jättimäinen valkokangas. Avoimen toimiston parven kaidetta koristaa monta metriä pitkä lakana, joka on koristeltu olympiarenkailla.

Suomen lippuja, Suomi-sateenvarjoja ja -pinssejä on myös siellä täällä. Muutama työntekijä istuu päätteen ääressä Suomi-paita päällä ja ilmassa on odottava tunnelma.

– Jos emme vielä ole olympiahulluja, niin nyt meistä ainakin tulee, nauraa toimitusjohtaja Taina Anttila.

Idea omaan kisastudioon lähti siitä, että Sotshin kisat käydään virka-aikaan. Käytännössä kisoja ei näe, elleivät kisat sitten tule toimistolle. Nyt arkkitehtitoimistossa on pantu 3 000 euroa sileäksi ja hommattu projektori, valkokangas ja Suomi-rekvisiittaa.

– Se oli päähänpisto. Toimisto täyttää 30 vuotta tänä vuonna, ja olemme päättäneet tehdä kivoja juttuja sen kunniaksi. Tämä on yksi niistä, Anttila sanoo.

Työkaverit ovat samaa mieltä. Erityisesti parvella istuvat arkkitehdit ovat iloisia, sillä heidän työpisteistään on paras mahdollinen näkymä valkokankaalle. Ei muillakaan huonosti mene. Jokaiselta työpisteeltä valkokankaan kyllä näkee.

Puhelin voi aiheuttaa ongelmia

Kaipaisen toimistossa seuratuimmat lajit ovat jääkiekko ja maastohiihto. Arkkitehti Pentti Mäkinen tunnustautuu hiihtomieheksi, muut taas sanovat ykköslajikseen jääkiekon.

Kahdeksan hengen toimistossa uskotaan, että seuraavan kahden viikon aikana työt tulevat kyllä tehdyiksi, vaikka valkokankaalla kisat näkyvätkin joka päivä. Ainoastaan ääni voi tuottaa ongelmia silloin, kun puhelin soi, mutta kauko-ohjaimella senkin saa nopeasti vaimennettua.

Taina Anttila muistuttaa, että työnteko voi olla myös kivaa.

Arkkitehti Antti Konola jatkaa, että töitä voi tauottaa kisojen mukaan.

Entäs sitten lounasaika? Yleensä lounastauolla käydään Pikkuhuvilassa. Kisojen aikana Valintatalon ovet voivat käydä tiheämmin, ellei sitten Pikkuhuvila keksi panna omaa kisastudiota pystyyn talviolympialaisten ajaksi.

Ainakin viisi mitalia

Kaipaisen kisastudion mitaliveikkaus Suomelle on viisi. Mitalit tulevat ainakin jääkiekosta, naisten ampumahiihdosta, naisten sprintistä, lumilautailusta ja naisten mäkihypystä.

– Ja jos oikein hyvin käy mitaleita voi tulla kahdeksankin, Anttila epäilee.

Anttilan mukaan vielä ennen h-hetkeä pitää virittää toimiston oma mitalikisa käyntiin. Parhaiten veikkajalle pitää sitten keksiä joku hyvä palkinto.

Voisiko se olla matka olympialaisiin?

Toimiston väestä melkein kaikki ovat käyneet katsomassa olympiamonumentteja ympäri maailmaa, mutta itse olympialaisissa kukaan ei ole koskaan ollut.

– Äitini kyllä oli oppaana Helsingin kesäolympialaisissa vuonna 1952, Mäkinen kertoo.

– Olisihan aika hienoa päästä olympialaisiin ihan oikeasti, Anttila alkaa miettiä. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020