Kanta-Häme

Olympiasoihtu villitsi väkeä

– Kun olympiatuli saapui Turkhaudalla Janakkalasta, soihdun otti vastaan Hausjärven Urheilijoiden puheenjohtaja, sitkeä juoksija ja kova hiihtäjä Oiva Koivisto, muistelee itsekin vuosikymmeniä HaU:n puheenjohtajana toiminut Esko Paajanen.

Tänä vuonna 90 vuotta täyttänyt Esko Paajanen oli yksi 13 urheilijasta, jotka kuljettivat olympiasoihtua juosten Hausjärven läpi vuonna 1952. Olympiatulen matka oli juhlava tapahtuma, josta Esko Paajasen toiveesta on nyt koottu 11 historiallista valokuvaa kunnanviraston valtuustosaliin.

Kuvista osa on peräisin Paajasen albumista, osa taas Suomen Urheilumuseon arkistoista.

– Tehtävään valittiin tuolloin urheilijat sekä Hausjärven Urheilijoista että Ryttylän Kiristä. Jokainen kuljetti soihtua noin puolen kilometrin matkan. Olympiatulen airueena pyöräili Helka Eklund koko matkan Uittamon sillalta Apilistoon, jossa tuli luovutettiin Riihimäelle, Paajanen kertoo.

Paajanen muistelee, että matkaa juostiin hiljaksiin. Hän itse vei tulta Turkaudalla, jossa tien laidoille oli runsaasti katsojia.

Olympiatulta kuljettivat Hausjärvellä Oiva Koivisto, Urho Eklund, Onni Angervuo, Esko Paajanen, Otto Karlsson, Paavo Kalervo, Tauno Rastas, Jorma Lemonkalma, Raimo Pitkänen, Eero Laine ja Pekka Tiitinen, Jaakko Saarinen ja airueena Helka Eklund.

Tuolloin oli kulunut jo kymmenen vuotta Hausjärven maineikkaan Oitin kanuunan eli Elmer Niklanderin kuolemasta eli kultamitalisti ei päässyt kunniakkaaseen tehtävään. Niklander oli hausjärveläinen kiekonheiton ja kuulantyönnön olympiavoittaja, jolle valokuvanäyttelyn yhteyteen on paljastettu kunniataulu.

– Niklander oli pitäjän urheilun harrastajille ja nuorille esikuva vuosikymmenet ja siivitti saavutuksiin, miettii Hausjärven urheilijoiden nykyinen puheenjohtaja Pekka Lokinperä.

Helsingin olympialaisten tuli sytytettiin perinteisesti Kreikan Olympian lehdossa 25. kesäkuuta 1952. Se kuljetettiin Palatonilta Ateenaan, josta se vietiin lentokoneella Tanskaan Aalborgiin. Aalborgista tuli kuljetettiin juosten, pyöräillen, ratsain, soutaen ja meloen Kööpenhaminaan, lautalla Ruotsin Malmööseen.

Ruotsin halki tulta kuljetti 700 urheilijaa Haaparantaan, josta se saapui Tornioon.

Suomessa sytytettiin 6. heinäkuuta Pallastunturilla ”keskiyön auringon tuli”. Se piti sytyttää polttolasilla auringosta, mutta pilvisellä säällä jouduttiin turvautumaan nestekaasuun. Auringon tuli kuljetettiin Tornioon, jossa se yhdistettiin Kreikasta saapuneeseen olympiasoihtuun.

Olympiasoihtu kulki 13 vuorokautta halki Suomen ja sitä sitä kuljetti 1680 juoksijaa. Tuli kulki Torniosta Ouluun, Kokkolaan, Jyväskylään, Tampereelle ja päätyi Helsinkiin Olympiastadionille. Stadionilla Paavo Nurmi sytytti soihdulla olympiatulen maljan. HÄSA