Kanta-Häme Hämeenlinna

Olympiavoittajan kotikenttää korjataan vihdoin – Lammilaisten odotus palkitaan sadalla tonnilla

Lammilaisten jo vuosia kaipaama remontti on mukana kaupungin budjettiesityksessä.
Keihäänheiton olympiavoittaja Heli Rantanen ja Lammin Säkiän satavuotishistoriikin kirjoittaja, kotiseutuneuvos Uljas Kiuru tapasivat vuosituhannen alkupuolella. Kuva: Anja Filppula

Ensi vuoden merkittävin investointi Hämeenlinnan kaupungin ylläpitämiin ulkoliikuntapaikkoihin on Lammin Untulan kentän kunnostus.

Remontin määräraha on mukana kaupunginhallituksen jo osaltaan hyväksymässä ensi vuoden budjettiesityksessä. Kaupunginvaltuusto päättää lopullisesti budjetista kokouksessaan 11. marraskuuta.

Tarkat korjaussuunnitelmat vasta talvella

Yhdyskuntajohtaja Kari Muhosen mukaan kenttäremontin kustannusarvio on noin satatuhatta euroa.

– Vielä meillä ei ole tarkkoja suunnitelmia korjauksen toteuttamisesta. Vasta talvella mietimme, kuinka saamme tuolla rahalla mahdollisimman paljon järkevää aikaiseksi.

Onnettomaan kuntoon päässyttä Untulan kenttää ei kuitenkaan voida panna kokonaan uusiksi.

– Rahat eivät mitenkään riittäisi täysremonttiin. Se on yllättävän kallista, Muhonen sanoo.

Viereinen tien rakentaminen ratkaisi myös kentän korjaamisen

Lammilaiset ovat jo vuosikausia ehdottaneet urheilukentän korjaamista. Juoksuradat ovat kuluneet ja jalkapallokenttä on kova.

Asia nousi esiin myös syyskuun puolivälissä, kun kaupunginjohtajat ja poliittinen johto olivat pitäjäkierroksellaan lammilaisten tavattavissa.

Viimeksi remontti raakattiin pois kuluvan vuoden investointiohjelmasta.

– Tämä on niin monta vuotta siirtynyt ja siirtynyt, että ajattelimme nyt tämän toteuttaa, Muhonen sanoo.

– Joka tapauksessa joudumme rakentamaan urheilukentän lähelle Venerannantien kun sinne on tontteja tullut. Ajatuksena on, että samalla työporukalla pystytään tekemään myös kentän korjaus, ja sitä kautta saataisiin tehokkuutta ja kustannussäästöä.

Kenttä tuli tunnetuksi Heli Rantasen keihäskullan myötä

Untulan urheilukenttä on valmistunut vuonna 1954. Kentällä harjoittelivat muiden muassa maaottelu-urheilijat Matti Mikkonen ja Ossi Ojala. (Lähde: Lammin Säkiän kotisivut.)

1970-luvulla kentällä pidettiin keskiviikko-iltaisin erittäin suosittuja nuorten yleisurheilukisoja. Laajemmin tunnetuksi Untula tuli, kun siellä harjoitellut Säkiän keihäänheittäjä Heli Rantanen voitti Atlantassa 1996 olympiakullan.

Hämeenlinnan budjettiesityksessä kaupungin puistoihin, leikkipaikkoihin ja ulkoliikuntakohteisiin osoitetaan vajaa miljoonaa euroa.

Summalla muun muassa kehitetään Iittalan Lasimäen infraa ja rakennetaan Engelinrantaan uusi lasten leikkipaikka.HÄSA