Kanta-Häme

Oma firma antaa arvokasta oppia

Parolan lukiossa kolmatta vuotta aloittavat Julia Koskimies ja Peetu Numminen ottivat kesän aikana ensimmäisiä askeleitaan yrittäjinä. Molempien kokemukset olivat pelkästään myönteisiä.

– Olen aina haaveillut, että voisin piirtää ja maalata ja työllistää siten itseäni, Julia Koskimies kertoo.

Julia Koskimiehen yritys Purple Moon on vielä osittain valmisteluvaiheessa, koska nuorella yrittäjällä tulee 18 vuotta täyteen vasta alkaneensa syksynä.

Peetu Nummisen yritysidean tausta oli hyvin käytännöllinen.

– Halusin nopean kesäduunin ja päätin leikata nurmikoita. Ensimmäinen asiakaskin löytyi sopivasti naapurista. Hommassa on ollut parasta rentous ja se, että saa itse päättää työaikansa.

Kaksi hattulalaisnuorta ovat yhtä mieltä siitä, mikä on vaikeinta yrittämisessä: asiakkaiden hankkiminen eli oman työn markkinointi.

Hattulan kunnan, Hattulan Yrittäjien ja Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen järjestämä Oma Firma -kurssi antoi nuorten mukaan yritystoiminnan kokeiluun turvallisen mahdollisuuden.

Sekä Koskimiehen että Nummisen yritykset ovat harrastustoiminnaksi luokiteltuja 4H-yrityksiä, joiden tukena toimii 4H-yritysohjaaja Kristiina Pirttimäki.

Oma Firma -kurssin jäljiltä on kesän aikana toiminut yhteensä seitsemän yritystä. Niistä neljä on harrastustoiminnaksi luokiteltavia 4H-yrityksiä ja kolme ”oikeita” toiminimiä.

Kaarlo Hyytinen perusti tietopalveluja tarjoavan yrityksensä toiminimellä.

– Toimin isäni yrityksen alihankkijana. Yritystoiminta antaa kokemusta, josta on joka tapauksessa jatkossa hyötyä.

Hyytinen kertoo, että alkaneena kouluvuonna ylioppilaskirjoitukset vievät oman aikansa, mutta seuraavan kerran hän työskentelee yrityksessään viimeistään taas ensi kesänä.

Melkein kaikki maaliin

Oma Firma -kurssin aloitti keväällä yhdeksän nuorta, joista melkein kaikki ovat päässeet maaliin saakka ja ovat muodossa tai toisessa jatkamassa yritystoimintaansa.

– Nuoret ovat saaneet kurssin jälkeen hienosti rohkeutta, jota yrittäjäksi ryhtyminen vaatii. Se on etenkin 9-luokkalaiselle iso juttu, Kristiina Pirttimäki sanoo. Idea ensimmäisen yrittäjäkurssin järjestämiseksi tuli hänen mukaansa Hattulan kunnasta vapaa-aikatoimenpäälliköltä Jari Salmelalta.

– Nuorille haluttiin muiden kunnan tarjoamien kesätöiden lisäksi antaa mahdollisuus työllistää myös itse itsensä.

Uusi kurssi alkamassa

Kristiina Pirttimäki kertoo, että yrittäjäkurssi saa jatkoa alkaneena kouluvuonna Parolan Yhteiskoulussa ja lukiossa.

– Kevään kurssia pohjustetaan jo syksyllä ja mietitään liikeideoita. Niiden hauduttelu vaatii oman aikansa.

Pirttimäen lisäksi Oma Firma -kurssin vetäjänä on toiminut Hattulan Yrittäjien puheenjohtaja Meiju Honkavuori.

Gaalailta torstaina

Juteinitalossa järjestetään torstai-iltana kello 18 alkaen Oma Firma -toiminnan esittelytilaisuus eli ”gaalailta”.

– Tarkoitus on järjestää juhlallinen, mutta samalla rento tilaisuus eli gaalailta, jossa nuoret ovat kertomassa oman tarinansa siitä, miten kunkin yritystoiminta on pyörinyt, kertoo nuorisotyöntekijä Jenni Kostamo Hattulan kunnasta.

Kunta on Jenni Kostamon mukaan antanut nuorille yrittäjille keväällä 150 euron starttirahan, ja nyt syksyllä on jaossa kullekin nuorelle yrittäjälle lisäksi saman verran palkintorahaa. (HäSa)

Menot