fbpx
Kanta-Häme

Oma Häme etenee tositoimiin uuden soten rakentamisessa

Kanta-Häme ei yllä ihan terävimpään kärkeen sote-valmistelussa, muttei ole peräpitäjienkään joukossa. Näin arvioi valtakunnallinen sote-veturi, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti Polemiikki-lehdessä.

Kantahämäläisten Oma Häme -hankkeen projektijohtaja Jukka Lindberg muistuttaa, että joillakin maakunnilla on melkoinen etumatka jo ennestään. Esimerkiksi Kainuulla on vanhastaan kokemusta maakuntavetoisesta toiminnasta.

– Itse olen arvioinut, että olemme hyvää ylempää keskitasoa valmistelussa. Sisällöllisesti olemme uudistuksen etujoukoissa, mutta päätöksiä käynnistää väliaikaishallinto ennen vuotta 2019 ei ole tekeillä.

Lindbergin mukaan ei ole järkevää tehdä väliaikaisjärjestelyjä vuodeksi tai puoleksitoista.

Marraskuussa on kuitenkin tarkoitus linjata, millaisella mallilla Kanta-Hämeessä edetään, jos valtion suunnitelmissa tulee vielä mutkia matkaan.

Maakunnan sote-ohjausryhmä päätti jo viime vuoden puolella, että Kanta-Häme muodostaa yhden sosiaali- ja terveysalueen vuoden 2019 alusta, kävi valtiollisessa hankkeessa kuinka tahansa.

Oma Hämeen toiminta laajenee parhaillaan myös maakuntavalmisteluun.

Vuoden 2019 alusta aloittavaan Kanta-Hämeen maakuntaan kootaan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien lisäksi maakuntaliiton, ely-keskuksen, te-toimiston, pelastuslaitoksen ja ympäristöterveydenhuollontehtäviä.

Oma Hämeen ohjausryhmään nimettiinkin tällä viikolla uusiksi jäseniksi Hämeen ely-keskuksen johtajat Pekka Savolainen ja Tommi Muilu, te-keskuksen johtaja Harri Jokinen ja Uudenmaan ely-keskuksen johtaja Tuovi Päiviö.

Sote-työ on edennyt niin pitkälle, että pitää ryhtyä suunnittelemaan käytännön toimeenpanoa.

– Nyt veri punnitaan. Tähän asti on tehty raportteja ja analyyseja. Nyt pohditaan, millaisia muutoksia nykyorganisaatioihin pitää tehdä vuoteen 2019 mennessä.

Lindberg sanoo olevansa toiveikas, että yhteistyö sujuu.

– Toimintatapamme on, että eteen tulevat pulmat pyritään ratkomaan.

Forssan seutu ja Hattula ovat parhaillaan kilpailuttamassa sote-palveluitaan. Oma Häme on saanut antaa kilpailutuksissa lausuntonsa.

– Siellä tuntuu olevan halua kuulla näkemystämme.

Nämäkin hankintasopimukset siirtyvät aikanaan maakunnan vastuulle.

Omavastuuosuutta tarvitaan myös kunnilta. Oma Hämeen tavoite on, että kunnat kanavoivat sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämispanokset maakunnallisiin hankkeisiin.

Valtio maksaa ns. muutosagenttien kustannukset 100-prosenttisesti. Heitä aiotaan lähiaikoina pestata kaksi. Toinen kehittää ikäihmisten palveluita ja toinen lasten, nuorten sekä perheiden palveluita. HÄSA

Menot