Kanta-Häme

Oma Häme kritisoi sote-ulkoistuksia

Forssan ja Hattulan sote-ulkoistusaikeet saavat kritiikkiä Oman Hämeen projektiryhmältä.

Sen näkemyksen mukaan nykyisten kuntien ja kuntayhtymien suunnitelmien on kytkeydyttävä yhteiseen maakunnan valmisteluun.

Ulkoistussuunnitelmat on kuitenkin valmisteltu pääosin asianomaisten kuntien ja yhteisyrityksen hyödyn näkökulmista.

– Hattulan kanssa on tehty yhteistyötä ja siellä ulkoistusta on rajattukin, projektipäällikkö Jukka Lindberg sanoo silti.

Projektiryhmä huomautaa, että laaja-alainen yhteisyritys myös sulkisi sosiaali- ja terveydenhuollon osia yhteisen valmistelun ulkopuolelle.

Pelkona on, että esimerkiksi polikliinisen erikoissairaanhoidon ulkoistaminen johtaisi siihen, että kuntien tällä hetkellä ylläpitämää erikoissairaanhoitoa jouduttaisiin maakunnassa supistamaan. Tämä taas heikentäisi keskussairaalan päivystysvalmiutta.

Lausunnossa myös muistutetaan, että valtaosan ulkoistusajasta sopimusosapuolena on maakunta. Pitkissä sopimuksissa on runsaasti riskejä, jotka liittyvät vuosien varrella esimerkiksi väestömäärässä ja -rakenteessa tapahtuviin muutoksiin.

Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) on hämmästynyt kritiikistä.

– Kyllä maakunnassa on oltu tietoisia suunnitelmistamme.

Hänen mukaansa Hattulan on mentävä jopa 20 vuoden sopimukseen, koska siihen liittyy myös terveysaseman rakentaminen.

– Ei kukaan lähde rakennushankkeeseen, ellei sopimus ole riittävän pitkä.

Hattulassa hankkeen kilpailutus on tulossa kunnanhallitukseen jo ensi maanantaina. Forssassa neuvottelut ovat vielä kesken ja ulkoistuksen toteutustapa auki.

Myös sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa, että kuntien ja kuntayhtymien on noudatettava väliaikaista lakia, jolla rajoitetaan sote-palvelujen laajoja ja pitkäaikaisia sopimuksia sekä suuria investointeja. HÄSA

Päivän lehti

24.2.2020