Kanta-Häme

Oma Häme pyrkii kokonaisuuden hallintaan

Sote-henkilöstöä kiinnostaa tällä hetkellä tietenkin eniten oma tilanne.

– Miten minulle käy uudistuksessa? Missä työskentelen uudessa maakunnassa, Hämeenlinnan kaupungin palveluksessa työskentelevä Jukon pääluottamusmies Johanna Rantanen kuvailee henkilöstön päällimmäisiä tunnelmia sote-uudistuksen syövereissä tällä hetkellä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä Jukon pääluottamusmiehenä toimiva Antti Mali sanoo, että informaatiota on juuri nyt paljon, mutta se on osin ristiriitaista tai sekavaa.

– Meille on merkitystä muun muassa sillä, että Kanta-Häme ei kuulu laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaaloihin. Mitä se käytännössä merkitsee, siitä ei ole ihan tarkkaa tietoa. Sairaalan johto joka tapauksessa vaikuttaa, ettei kovin suurta merkitystä ole.

Kanta-Hämeen sote-uudistusta valmistelevan Oman Hämeen projektipäällikkö Jukka Lindberg muistuttaa, että toistaiseksi projekti työskentelee sumeassa ympäristössä, koska läheskään kaikkia sote-uudistukseen liittyviä lakiesityksiä ei ole vielä julkaistu.

Oman Hämeen juuri valmistunut väliraportti nostaa tärkeimmäksi kysymykseksi nyt kokonaisuuden hallinnan.

Kanta-Hämeessä on useita innovatiivisia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ratkaisuja, hyviä palveluja ja sitoutunutta kehittämistä. Toiminta on kuitenkin sirpaloitunut lukuisiin organisaatioihin.

– Maakunnan toiminoja tulee johtaa, kehittää ja suunnitella kokonaisuutena, Lindberg painottaa.

Ensi vaiheessa ainakin päätös hankkeen budjetoinnista tehdään vielä kaikissa maakunnan kunnissa ja kuntatyhmissä erikseen.

Toiveena olisi saada joksikin aikaa jouhevampi valmistelun ja päätöksenteon taso.

Valtakunnallisessa sote-valmistelussa on linjattu, että heinäkuussa 2017 maakunnat saavat väliaikaisen hallinnon.

Tärkeätä on myös ryhtyä valmistautumaan muutokseen kaikissa sote-organisaatioissa. Tekeillä on ehkä historian suurin hallinnonuudistus. Maakunnan toimintatapojen tulee olla yhtenäisiä.

Kansalaisten osallisuutta on yritetty aktivoida. Parhaillaankin Oma Hämeen verkkosivuilla on avoinna asukaskysely.

Osallisuustyöryhmän vetäjä, Lopen kunnanjohtaja Karoliina Frank korostaa, että juuri nyt kerätään maakunnan asukkaiden näkemyksiä siitä, mitä he uudistukselta haluavat.

Asukaskysely on kaikkien kuntien ja Oman Hämeen verkkosivuilla auki kuun loppuun asti.

Vastauksia on tullut vasta nelisen sataa. Kanta-Hämeessä on yli 175 000 asukasta. Aika monta vastausta puuttuu vielä.

Osallisuus-työryhmä aikoo myös jalkautua erityisryhmien pariin ja erilaisiin tilaisuuksiin. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic