Kanta-Häme

Oma koti löytyi Lasaretinkujalta

Poltinahon uusi asuinalue on valmistumassa. Myös kohutuimmassa talossa asutaan jo. Sen paikalta puretusta kasarmialueen vanhimmasta talosta jäivät vain muistot.

Lasaretinkuja 1 on loppusilausta vaille valmis. Pituudeltaan peräti satametrisen hirsitalon asuntojen luovutus oli viikko sitten lauantaina, ja asukkaat ovat muuttaneet tai parhaillaan muuttamassa myytyihin seitsemään asuntoon. Kolme asuntoa on vielä myymättä.

– Suurin huoneisto, eli talon Ahveniston puoleinen pääty on vielä vapaana ja jonkin verran myös kesken, kertoo Marko Heinämäki AH-Laatuasunnoista.

Urakka oli pitkä ja monivaiheinen. Siihen kuului myös kohu rakennuksen purkamisesta. Läpilahoksi todettu alkuperäinen sotilassairaala purettiin kokonaan kesällä 2010. Sittemmin yrittäjät tuomittiin käräjäoikeudessa sakkoihin rakennussuojelurikoksesta.

– Vanhalla rakennuksella ei valitettavasti ollut enää tulevaisuutta. Purkamiskesään asti yritimme säästää jotakin vanhaa, mutta se ei vain ollut mahdollista, muistelee Jouko Ahola.

Talossa oli todettu välitön sortumavaara vuonna 2005.

– On päivänselvää, ettei asumiskäyttöön tarkoitettuun taloon voi jättää läpimätiä rakenteita, lisää Marko Heinämäki.

Lopputulosta tuskin kukaan voi pitää epäonnistuneena, vaikka vanhasta jäivätkin vain muistot.

Yli tuhannen neliön talo

Kerrosalaa talossa on yhteensä 1110 neliömetriä ja tilavuutta 4060 kuutiometriä. Asuntojen koko vaihtelee 68 neliömetrin kaksioista 158 neliömetrin neljä huonetta ja keittiön huoneistoon. Asuntojen hinta on noin 3000 euroa neliömetriltä, eli isoimmalle kertyy velatonta hintaa runsaat 430000 euroa.

Huonekorkeus on hulppeat 320 senttiä. Sisäpinnoista on pääosin puupinnalle jätetty rakennuksen pitkät ulkoseinät.

Hirsirunko on Vuokatti Hirsitalojen käsialaa. Neljästä osasta liimatun lamellihirren paksuus on 27 senttiä.

Sisustus on modernia, eikä työn jäljessä ole silmin havaittavaa huomauttamista.

Sijainti, sijainti ja sijainti

Rakentajan hyvä maine vaikutti myös Vantaalta Hämeenlinnaan muuttaneiden Jarkko Heikuran ja Kristiina Uoti-Heikuran valintaan. He muuttivat yhdessä lastensa Sonjan ja Miskan kanssa kaupunkiin viime joulukuussa, aluksi vuokralle. Sitten alkoi odotus.

– Kävimme usein katsomassa, miten työt etenevät. Tiesimme jo ennakolta, mitä odottaa, eikä ole löytynyt huomauttamista, vaan laatu on sataprosenttista.

Tärkein asunnon valintaperuste oli kuitenkin sijainti.

– Voi sanoa, että se oli sijainti, sijainti ja vielä kerran sijainti, sanoo Jarkko Heikura entisen puolustusministerin Jyri Häkämiehen Venäjä-lausuntoa mukaillen.

Kun asuntoa haettiin mahdollisimman läheltä toria, ei oikeastaan ollut Jarkko Heikuran mukaan muita mahdollisuuksia.

Perheen muuton ratkaisi Kristiina Uoti-Heikuran Hämeenlinnasta saama työpaikka. Jarkko Heikura käy yhä töissä Vantaalla.

Myös historialla on merkitystä Jarkko Heikuralle.

– Olisi hienoa saada jostakin valokuvia vanhasta sotilassairaalasta. Läheisen Ahveniston olympiaperinteetkin ovat tiedossa.

Patruunavarasto työn alla

– Eihän siitä eroon pääse, sanoo Jouko Ahola rakennustöiden jatkumisesta.

Seuraavaksi hän rakentaa uuteen uskoon naapurissa Lasaretinkuja 8:n vanhaa patruunavarastoa, joka on myös suojelukohde.

– Sen rakenteet sallivat säilyttävän rakentamisen, sanoo Ahola, joka korjaa talon tarkasti määräysten mukaisesti yhteistyössä museoviraston ja rakennusvalvonnan kanssa.

– Siitä tulee yhden perheen omakotitalo, jonka lisäosan ulkopinta on kuparia, paljastaa Jouko Ahola. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic