Kanta-Häme

Oma mittari säästää vettä ja energiaa

Hämeenlinnan rakennusvalvonta on jo parin vuoden ajan vaatinut, että putkiremonttien yhteydessä jokaiseen kerros- tai rivitalon huoneistoon asennetaan oma vesimittarinsa.

– On tulkittu, että järjestelmän kannalta kyse on tosiasiassa uudisrakentamisesta, joten on noudatettu myös uudisrakentamisen määräyksiä, sanoo johtava rakennustarkastaja Timo Lehtinen.

Kaupungin linja on ennakoinut EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivien vaikutusta Suomen linjauksiin. Ympäristöministeriöllä on heinäkuun 9. päivään saakka aikaa antaa asetus, joka virallistaa Hämeenlinnassa noudatetun käytännön koko maahan.

– Maankäyttö- ja rakennuslain perusteella jotkut kunnat ovat tosiaan edellyttäneet jo mittareita, ja tämä on ollut ihan mahdollista. Uudet määräykset selventävät nyt kenttää, kertoo ministeriön yli-insinööri Jyrki Kauppinen.

– Paras arvaukseni on, että kesäkuun lopun jälkeen linjasaneeraukselle lupia hakevien asuinkiinteistöjen pitää ottaa asia huomioon, Kauppinen jatkaa.

Mahdollisuus joustoon

Tuleva asetus ei ole kuitenkaan täysin ehdoton.

– Lähtökohta on, että mittarit lisätään, mutta älyttömiä kustannuksia ei haluta kenellekään aiheuttaa. Yleisesti ottaen kustannukset mittareista ovat kuitenkin varsin pieniä ja mahdollisuus joustoon jää, jos pystyy osoittamaan kustannusten kohtuuttomuuden, Jyrki Kauppinen toteaa.

Linjasaneerauksia urakoivan hämeenlinnalaisen Kantaputki Oy:n toimitusjohtaja Petri Hämäläinen kertoo sähköisen mittarin kustantavan asuntoa kohden noin 500 euroa. Pelkän mekaanisen mittarin saa 140 euron hintaan.

– Pääasiassa asennetaan jo sähköisiä mittareita. Kokonaisuudessaan huoneistokohtainen mittausjärjestelmä tulee maksamaan pienemmällekin taloyhtiölle kuitenkin 10 000–15 000 euroa, Hämäläinen laskee.

Hän pitää mittareiden asentamista hyvänä ja ennen kaikkea oikeudenmukaisena asiana.

– Kun maksetaan oman kulutuksen mukaan, vedensäästö otetaan tosissaan. Sekä vettä että sen lämmittämiseen kuluvaa energiaa säästyy. Tietysti taloyhtiöiden yksinäiset ihmiset tykkäävät asiasta enemmän kuin perheelliset ja paljon vettä käyttävät, Hämäläinen hymyilee.

Helppo päätös

Vaikka jatkossa mittarit on pakko asentaa, taloyhtiön ei silti ole pakko siirtyä pois vastikepohjaisesta laskutuksesta. Käytännössä oikeudenmukainen ja tarkka laskutus on ainakin hämeenlinnalaisissa taloyhtiöissä otettu käyttöön saneerauksen jälkeen.

– Vesimittareilla mitatun kulutuksen mukainen laskutus edellyttää, että yhtiöjärjestys sallii asian. Eli käytännössä yhtiöjärjestystä on muutettava, mutta tässä tapauksessa siihen riittää yhtiökokouksen yksinkertainen enemmistö, kertoo Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtajan Mikko Rousi.

– Tietääkseni päätös on ollut taloyhtiöille helppo. Oikeudenmukaisuus on tässä hyvä termi: se maksaa, joka kuluttaa. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic