fbpx
Kanta-Häme

Oma rauha miellyttää asukkaita

Hattulan Willa Katinalan eli uuden palvelukodin asukkaat ovat totutelleet uuteen kotiinsa reilun viikon verran.

Terttu Tuohimäen muuttomatka oli lyhyt, sillä hän siirtyi Willa Katinalaan naapurista eli Rauhalan palveluasunnosta.

– Tämä on hieno, kun huone on näin tilava. Olenkin sanonut, että majoitan tänne pakolaisia, tähän kyllä mahtuu, ajankohtaisista asioista hyvin perillä oleva Tuohimäki sanoo hymyillen.

Hän käyttää pyörätuolia ja kertoo, että aika kuluu parhaiten televisiota ja etenkin urheilua katsellessa.

Yhtä lailla tyytyväisiä ovat Kari Ahola ja Kyllikki Suominen. Ahola muutti Katinalaan Tuulikellon vanhainkotiosastolta ja Suominen Rauhalasta. Molempia ilahduttaa oma huone ja oma rauha.

– Tykkään olla muiden seurassa, mutta välillä on kiva vetää huoneen ovi kiinni. Ei tarvitse koko ajan ajatella huonekaverin viihtymistä, Ahola sanoo.

Attendon rakennuttamassa tehostetun palveluasumisen yksikössä on 60 paikkaa. Se tuli täyteen saman tien, kun asukkaat Tuulikellosta sekä naapurista Tuulia-kodin puolelta eli palvelukoti Rauhalasta ja Iltatuulesta muuttivat taloon.

– Tuulikellon lakkauttamisen jälkeen Hattulassa ei ole ollenkaan vanhainkotipaikkoja eli vanhusten laitoshoitoa. Asukkaat ovat tässä vuokralla, ja maksavat erikseen tarvitsemistaan palveluista, kertoo palveluesimies Kirsti Enqvist.

Willa Katinalan hoitotyöntekijät ovat kunnan palkkalistoilla ja siirtyivät asukkaiden mukana vanhoista yksiköistä. Siivous sekä ruoka- ja pyykkihuolto ostetaan Attendolta.

– Heillä on ollut valmis konsepti, jonka mukaan tämä on toteutettu, Enqvist sanoo.

Tekniikan kangertelu on aiheuttanut uusissa tiloissa huolta ensimmäisen viikon aikana. Enqvistin mukaan talotekniikassa eli esimerkiksi ovien lukituksessa on ollut ongelmia, samoin puhelinten kuuluvuudessa.

– Näitä on nyt saatu ratkottua ja onneksi tietokoneyhteydet ovat pelanneet koko ajan, mikä on potilasturvallisuuden kannalta tärkeää. Mutta esimerkiksi asukkaiden avunpyynnöistä ei tullut heti tietoa hoitajien kännykkään.

Palvelutalon kaikilla asukkailla on oma, 25 neliön suuruinen huone. Kaksikerroksinen rakennus on jaettu neljään 15-paikkaiseen osastoon eli ryhmäkotiin, joissa on asuinhuoneiden lisäksi yhteiset oleskelu- ja ruokailutilat sekä avokeittiö.

Lisäksi rakennuksessa on erillinen valmistuskeittiö ja sauna. Valmistuskeittiö toimii arkisin, ja myös viikonloppuruuat tehdään valmiiksi siellä ja lämmitetään ryhmäkodeissa. Hoitajat valmistavat aamu- ja iltapalat.

Lähihoitaja Anne Koskinen siirtyi Willa Katinalaan Pappilanniemen Tuulikellosta. Hän sanoo, että muutto ja uuteen totuttelu ovat sujuneet suht hyvin, vaikka alkukangerteluja on ollut.

– Tilat ovat nykyaikaiset ja käytännölliset. Tuulikellossa ei ollut esimerkiksi saunaa ollenkaan, hän vertailee.

Kaikki kiittelevät uuden rakennuksen pihaa, jossa on aidattu oleskelualue. Muistisairaat asukkaat voivat ulkoilla siellä ilman eksymisen vaaraa.

– Ja isoille parvekkeille pääsee raittiiseen ilmaan silloinkin, jos ulkoilu ei muuten innosta, Anne Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan Pappilanniemessä Vanajaveden läheisyys oli hienoa. Lisäksi samassa rakennuksessa oli kaikenikäisiä ihmisiä, kun naapurissa toimi päiväkoti.

– Mutta varmasti tännekin saadaan lapsia vierailulle. Ei Pappilanniemen tiloja ikävä tule näihin verrattuna, hän sanoo.

Uusia tiloja on ehditty odottaa kauan. Enqvist ja Hattulan koti- ja asumispalveluiden johtaja Eeva Ylämurto muistelevat, että kun Tuulikello avattiin Pappilanniemeen, sen piti toimia kolme vuotta ennen uusien tilojen valmistumista.

– Yhdeksän vuotta tässä kuitenkin meni, Enqvist sanoo. HÄSA

Menot