Kanta-Häme

Oma sähkön pientuotanto voi säästää kuluja

Sähkön tuottaminen omalle kiinteistölle voi kannattaa. Itse tuotettu sähkö on verkosta ostettua sähköä paljon kalliimpaa, mutta siitä ei tarvitse maksaa veroja eikä siirtomaksuja.

Taloudellisesti pientuotanto ei ole kannattavaa, vaikka sitä halutaan edistää. Pientuotannon edistämistyöryhmä tyrmää ajatukset pienistä sähköverkosta irrallaan olevista älyverkoista, joiden varassa olisi sähkönhuolto.

– Olisi mielenkiintoista nähdä, miten tällaiset verkot turvaavat sähkön saatavuuden, kun pakkasta on tammikuussa 20 astetta, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Päivi Janka.

Kuluttajan sähköstä maksama hinta muodostuu sähköenergian hinnasta, siirtomaksusta ja veroista. Itselle voi tuottaa sähköä kulutuspaikalla ilman siirtomaksuja ja veroja, mutta sähköä ei voi myydä muille verottomasti. Jos tällaista sähköä saisi myydä ilman veroja ja siirtomaksuja, valtio menettäisi verotuloja ja verkkoyhtiöt maksuja.

Jos veroton pientuotanto kasvaa paljon, verkkoyhtiöt nostavat maksujaan tai ryhtyvät perimään nykyistä enemmän maksuja siirtotehosta energian sijaan.

– Ilmaista rahaa ei ole, aina joku maksaa. Verkkojen ylläpito maksaa ja valtio menettäisi rahaa.

Energiateollisuus suhtautuu suopeasti pieneen omaan tuotantoon. Elenia ei ota minkäänlaisia maksuja siitä, että pientuotantoa liitetään sen verkkoon. Sähköä saa siirtää ja myydä ilmaiseksi.

Verkkoyhtiöt sietävät tilannetta ainakin toistaiseksi. Energiateollisuuden asiantuntijan Riina Heinimäen mukaan Suomen vahvoihin sähköverkkoihin mahtuu pientuotanto. Tilanne muuttuu, jos kuluttajien oma tuotanto kasvaa merkittävästi.

– Jos pientuotanto kasvaa suureksi, se rapauttaa siirtomaksuja. Silloin on pakko muuttaa maksurakenteita.

Heinimäki uskoo, että valtiovalta pitää huolen verotuloistaan.

Janka sanoo, että verkkoyhtiöillä on jo paineita muuttaa siirtomaksuja nykyistä enemmän tehoperusteisiksi. Asiakkaat maksaisivat siirtomaksuja lähinnä tehosta, joilla ne voivat ostaa sähköä. Pientuottajakin on verkossa ja ostaa ajoittain täydellä teholla sähköä.

– Sähkön siirtohinnoittelu ei saisi mennä ainakaan kokonaan tehon mukaan vaan kilowattituntien pitäisi olla mukana.

Pientuotannolle on ajettu oikeutta sähkön siirtoon ilman siirtomaksuja ja veroja sekä nettolaskutusta. Sähkön tuottaja voisi myydä ylijäämäsähkön ilman siirtomaksuja ja veroja esimerkiksi naapurille. Nettolaskutuksesta pientuottaja saisi vaihtaa verkkoon syöttämänsä sähkön päikseen jonakin toisena aikana ostettuun sähköön.

Pientuotannon edistämistä selvittänyt työryhmä tyrmää tällaiset ajatukset. Nettolaskutus ei kannusta oman tuotannon ja kulutuksen optimointiin. Valtiontalous ei salli verojen välttämistä. Sähkön myynti verottomasti ilman siirtomaksuja sotkisi sähkömarkkinoita ja rapauttaisi verkkoyhtiöiden tuloja.

Energiateollisuus ei halua, että tuotantoa tuetaan sotkemalla markkinat.

– Tukien tulisi olla kokonaisuudelle järkeviä. Jos yhteiskunnan tukea halutaan jakaa pientuotannolle, se tulisi tehdä korvaamalla investointikustannuksia. Sitä ei tulisi tehdä esimerkiksi nettolaskutuksella, joka tulee muiden maksettavaksi, Heinimäki sanoo.

Yrityksille annetaan investointiavustuksia energiainvestointeihin. Omakotitalossa saa kotitalousvähennyksen esimerkiksi aurinkopaneelien asentamiseen. Taloyhtiöt jäävät ilman tukea.

Oma tuotanto on kannattavaa, koska verot ja sähkön siirtomaksut siirretään muille. Onko oikein, että niitä suositaan?

– On kuluttajia, jotka haluavat niitä. Pientuotanto parantaa energiaomavaraisuuttamme ja lisää uusiutuvan tuotannon osuutta, Heinimäki sanoo.

Hallitusneuvos Janka muistuttaa, että pientuotanto ei ole nykyisellä sähkön halvalla hinnalla kannattavaa yrityksille.

– Kotitaloudet eivät laske asioita samalla tavalla viimeisen päälle liiketaloudellisesti ja samalla takaisinmaksuajalla kuin yritykset. Oma sähköntuotanto ei ole tyhmää.

Janka näkee omassa tuotannossa tien edistää kulutuksen joustoja. Pientuottaja ajoittaa omaa kulutustaan niille tunneille, jolloin oma laitteisto tuottaa sähköä. Vastaavasti kulutusta rajoitetaan huippukulutuksen aikana.

– Joustot ovat mahdollisia jo nyt verkkosähköllä, mutta joustot eivät ole edenneet kotitalouksiin. häsä

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic